Medling ger bra resultat

Sedan ett år måste landets kommuner tillhandahålla medling mellan unga brottslingar och brottsoffer. I Piteå har det gett bra resultat. Nu har fyra nya medlare utbildats för att fler ska kunna erbjudas hjälp.

PITEÅ2009-01-21 00:18
Den 1 januari 2008 trädde en ny lag i kraft. Enligt den måste kommunerna erbjuda medling mellan brottslingar och brottoffer. Staten sköt till pengar och i Piteå utfördes ifjol ett 15-tal medlingar där förövarna var 15-18 år.
- Vi har väldigt bra erfarenheter av medlingen, säger Roger Burman som är enhetschef för utredningsenheten på Individ- och familjeomsorgen.
Bearbetar det som hänt
Genom att träffas och prata kan brottsoffer och förövare bearbeta det som har hänt.
- De allra flesta mötena har lett till positiva och konstruktiva samtal, säger Burman.
För de inblandade är mötena en chans att gå vidare. De som utfört brotten får en chans att berätta om orsakerna bakom agerandet.
- De vill ofta försöka göra rätt för sig genom att be om ursäkt och förklara sitt agerande.
Även för brottsoffrena är samtalen viktiga.
- De undrar ofta varför just de har blivit utsatta och då kan det vara skönt för en del att få höra att det var en ren slump.
Fyra lekmän
Medlingen i Piteå har skötts av olika experter som har hyrts in enstaka gånger. Men numera finns fast tillsatta medlare. För en vecka sedan avslutades utbildning för fyra lekmän som från och med nu ska hålla i medlingen. Det är personer som i vanliga fall jobbar med annat eller är pensionärer som har utbildats.
- Vi hade en intresseanmälan och hela 30 personer ville bli lekmannamedlare. Det finns ett stort intresse och stöd i samhället för det här.
Fyra personer plockades ut.
- Vi har sett till så att det är en spridning i ålder, kön och andra faktorer för att kunna hitta lämpliga medlare till varje enskilt fall.
Tack vare de nya lekmännen beräknas antalet medlingar bli ännu fler i år.
FAKTA Medling
Sedan den 1 januari 2008 måste medling med unga brottslingar och brottsoffer ske i alla landets kommuner.
Medlingen sker framförallt i fall där förövaren är 15-18 år, men kan även ske med yngre eller äldre personer.
Med vid medlingen sitter förövare, brottsoffer och en opartisk medlare.
Tanken med medling är att den ska förebygga fortsatt brottslighet och ge brottsoffret möjlighet att bearbeta sina upplevelser.
Medlingen sker efter samordning mellan polis, åklagare och socialtjänst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om