Under 2011 inrapporterades 213 läkemedelsavvikelser. Samma siffra för 2012 var 626 avvikelser. En svindlande ökning, men, enligt Irene Lundqvist, MAS (medicinsk ansvarig sjuksköterska) inom äldreomsorgen i Piteå, är det bara toppen på ett isberg. Nu har socialnämnden gett förvaltningen i uppdrag att skapa gemensamma rutiner och tydliggöra inom vilka områden bristerna finns.
– Min åsikt är att den stora ökningen beror på att vårdenheterna har blivit bättre på att rapportera avvikelser. Genom att ta tag i bristerna kan vi också göra något åt dem, säger Irene Lundqvist.
Finns risker
Det är särskilt en specifik enhet som uppvisar en kraftig ökning av avvikelser, men, enligt Lundqvist, är det inte där problemet ligger.
– Nej, det är snarare de enheter där bara ett fåtal avvikelser redovisas. Där måste rutinerna bli bättre.
Av de 626 fall som redovisats uppges 71 vårdtagare ha fått reaktioner i form av ökad smärta, oro och stelhet samt störd sömn på grund av misstagen (oftast utebliven medicindos).
– Vi har klarat oss från allvarliga vårdskador, men det är klart att det finns risker om inte medicineringen fungerar som den ska. Det är därför vi satsar på att utveckla avvikelshanteringsprocessen. Vi ska bli bättre.
Brister i hygienen
Även bristerna inom de basala hygienrutinerna och klädreglerna är påfallande dåliga. Vid en kontroll på tre vård- och omsorgsboenden i november 2012 var det bara tre av tolv anställda som korrekt följde de basala hygienrutinerna och klädreglerna.
Underlaget anses för litet för att dra några slutsatser för all verksamhet, men en rad åtgärder ska vidtas så att de upprättade rutinerna följs.
”Sitta i ryggmärgen”
– Det är inte okej att det är så här. Det som är bra är att det finns en förståelse ute i verksamheten för att det här måste bli bättre. Att följa de upprättade rutiner och regler som finns ska vara en självklarhet. Det ska sitta i ryggmärgen, som att ta på sig bilbältet, säger Irene Lundqvist.
Antalet fallskador har också ökat från 1 805 år 2011 till 1 898 i fjol. Av dessa resulterade 30 i frakturer och 27 drabbades av andra skador.
– Vi jobbar med en modell som kallas Senior Alert. Det är en bra modell, men ett beslut av Datainspektionen gör att vi inte får föra ett register. Däremot kan vi använda modellen för att göra riskbedömningar och sätta in lämpliga åtgärder.
– Att antalet fall ökat kan bero på att det varit fokus på att rapportera alla avvikelser.
När det gäller trycksår ligger Piteå kommun relativt bra till i jämförelse med andra kommuner, men antalet trycksår ökade från fem (2011) till tio (2012).
– Det är självfallet inte bra. Vi måste jobba hårdare för att lyckas fullt ut, säger Irene Lundqvist.