Många vill tycka till i Piteå. Hittills i år har 20 medborgarförslag lämnats in. Förslag som ska utredas av tjänstemän för att sedan gå vidare till politiker för beslut eller avslag.
– Varje förslag tar både tid och pengar i anspråk, säger Roslund.
Folkmotion
Han välkomnar förslaget om att skrota medborgarförslaget och istället ersätta det med en folkmotion. Frågan utreds på central nivå och under hösten väntas ett förslag från riksdagen.
En folkmotion innebär att fler än en måste stå bakom förslaget. I och med det tycker kommunen att förslagen får en annan tyngd.
Finns det risk finns att färre förslag kommer in till kommunen?
– Jag föredrar färre förslag som är mer genomtänkta. Demokrati måste få kosta men jag tycker personligen att en del medborgarförslag är väldigt snäva, de berör bara en person. Jag tycker det är mer motiverat att lägga resurser på en fråga som är uppbackad av flera och så blir det med en folkmotion, säger han.
Varje förslag som kommer in ska hanteras, tas genom många händer för att till slut besvaras.
– För mycket energi går åt till frågor som inte har något allmänintresse. Vi tar gärna emot förslag och utreder frågor som engagerar fler än en, när det finns en folkvilja bakom.
För lätt att överklaga
Detta år har flera medborgarförslag om arbetskläder kommit in till kommunen. Varje förslag har behandlats. Om folkmotionen gått igenom skulle det inneburit att ett förslag kommit in och att det förslaget skulle haft fler bakom sig.
Roslund tycker också att det är för lätt att överklaga plan- och byggnadsbeslut.
– Fler än en borde stå bakom även i denna fråga. Nu kan ju en detaljplan överklagas av någon i kommunen som egentligen inte är berörd av förslaget och så tar det ett år innan planen vinner laga kraft. Folk skriker efter bostäder men vi är bakbundna av överklaganden.
Avgift
Att avgiftsbelägga överklagandet är en annan väg att gå anser han.
– Överklaganden kostar mycket tid och pengar. Förutom att vi ska svara på den så kopplas rättsväsendet in med jurister som ska nagelfara handlingar. Självklart ska man kunna överklaga men det är för frikostigt i dag.