.
”Mycket av inredning i media handlar om vad man ska köpa, inte vad man ska göra med det”, säger Frida Ramstedt som driver landets största inredningsblogg Trendenser. Här ger hon sina bästa knep för att skapa ett hem i balans, utan att för den skulle behöva köpa nytt.
.
Det är elva år sedan Frida Ramstedt startade Trendenser, Sveriges största blogg om inredning och design, med ett snitt på 205 000 unika besökare i månaden. Sedan 2011 jobbar Frida Ramstedt heltid med bloggen och dess sidoprojekt.
.
I februari röstades hon fram till årets inredningsbloggare av Elle decoration och tidigare i veckan föreläste hon om inredning på Stora Nolia.
– Trots att min blogg heter Trendenser skriver jag inte bara om trender. För en tid sedan hade jag en existentiell bloggkris och började fundera på om det verkligen var så roligt att rapportera om trender. Det går så fort, varje höst och vår kommer det nya stilar och nya saker att byta ut de gamla mot. Jag började känna mig mätt på det och funderade på vad jag kunde hitta för alternativ.
Frida Ramstedt landade i att hon ville uppmuntra sina läsare till ett mer hållbart tänkande.
.
– Min generation har en tendens att konsumera väldigt kortsiktigt. Jag säger inte att vi ska sluta köpa saker, men jag tycker att vi har mycket att lära av tidigare generationer som valde möbler med livet som tidshorisont. Om jag kan använda min plattform till att påverka det så vill jag göra det. Men för att fatta bättre köpbeslut behöver man vara påläst och intresserad av sin samtid så det behöver inte finnas något motsägelsefullt i att läsa eller skriva en blogg om inredningsbranschens händelser och nyheter samtidigt som man är mån om naturens resurser och vill styra om sin konsumtion. Mycket av inredning i media handlar om vad man ska köpa, inte vad man ska göra med det. Där vill jag visa på alternativ.
.
Det finns en mängd knep för att få till en harmonisk helhet, sådant som inredare tänker på dagligen men som många hobbyfixare inte känner till.
Ett första knep är att tänka på ett ställe man gillar.
– Tänk ett hotell, en sommarstuga eller någon annan plats där du kan sparka av dig skorna, sänka axlarna och andas in i magen. Mitt ställe är Norrgavelhuset i Skåne, med känslan av ljus och luft, såpat trä och väggar i äggoljetempera, säger Frida Ramstedt.
Steg två är att göra en inredningsmapp i appen Pinterest och samla alla bilder man tycker om.
– Efter ett tag går man tillbaka till mappen och tittar igenom bilderna och letar efter den röda tråden i miljöerna. Vad är det du gillar? Mina nyckelord är naturmaterial och ganska färglösa inredningar. Ett annat knep är att berätta om bilderna för en kompis, då blir karaktärsdragen tydligare.
.
För en inredning i harmoni finns faktiskt en formel som Frida Ramstedt förmedlar.
Den ser ut såhär: 60 / 30 / 10 + s.
Dechiffrerar man siffrorna kan man säga att ett rum bör ha 60 procent av en basfärg, 30 procent av en mellanliggande färg och 10 procent accentfärger. S:et i sammanhanget står för svart.
– 60 kan till exempel vara den dominerande färgen på väggar och golv, 30 kan vara de stora möblerna och mattorna, medan 10 kan vara accentfärgen på små möbler och inredningsdetaljer som ljusstakar och kuddar.
.
Och det svarta?
– Något svart behövs alltid, det är en universalregel. Tittar du i inredningsmagasin hittar du alltid någon form av svärta i bilderna, det kan vara en kruka, beslag på ett skåp eller en lampfot. Med svart får man en slags punkt i interiören, säger hon och lägger till:
– När man känner att man inte får till det så är det ofta den här formeln som skevar. Många gånger räcker det med små justeringar. Kanske kan man byta mattor mellan två rum?
.
Ett annat tips är att skriva upp färgkoder och aktuella mått i mobilen, så att siffrorna alltid följer med.
– Det minskar risken för felköp om du till exempel springer på ett fynd på loppis. Mobilen kan man också använda för att fotografera rummen hemma. Då ser man sitt hem med andra ögon och det är lättare att få överblick.
Då kommer ytterligare en matematisk formel på tal: 2/3-delsregeln.
– Till exempel bör man inte möblera rum mer än två tredjedelar, på så sätt skapar man flyt och plats att röra sig på i hemmet. Två tredjedelsregeln kan man också använda när man ska hänga upp tavlor. Sätter du upp en tavla, häng den två tredjedelar upp av väggens höjd. Hänger du två tavlor ovanför varandra, låt mellanrummet vara två tredjedelar upp på väggen.
Samma regel i mindre format: Ska du sätta blommor i populära vasen Dagg? Låt två tredjedelar av buketten eller grenarna sticka upp ovanför vasen för att få harmoni.
.
Ett sista mattetal är 1/3-delsprincipen.
– Låt inte gardinerna täcka mer än en tredjedel av ljusinsläppet, då ser fönstret större ut. Och häng alltid skenorna, eller gardinstången, längst upp mot taket, då upplevs rummet luftigare.
Räknar vi vidare tipsar Frida Ramstedt om att ha mellan sju och tio belysningspunkter i varje rum.
– Man kan dela upp det i allmänbelysning, som en taklampa, arbetsbelysning, till exempel en läslampa, stämningsbelysning – kanske i form av en ljusslinga, punktbelysning som kan vara en spotlight mot en tavelvägg och dekorationsbelysning som är mer snygg än funktionell. Det känns extra viktigt här uppe, där det är mörkt en stor del av året.
.
I vår digitala tid med ett stort flöde av bilder och inspiration, hur sållar du personligen och påverkar det hur du skapar hemtrevnad hemma hos dig?
– Min man som står utanför inredningsbranschen och tittar på brukar säga att modebranschen drivit på ätstörningar och att inredningsbranschen håller på att skapa en ny livsstilsångest med den bild-bulimi vi sysslar med. Han kanske har en poäng. Hur många foton ser man i genomsnitt på en dag nuförtiden? Och hur många av dem visar sanningen? Och vad gör alla de bilderna sammantaget med vår verklighetsuppfattning eftersom vi jämför våra egna hem, middagar och resor med de bästa i varje bransch? Det är klart att bildflödet kan skapa en stress och att man ständigt frestas med nya idéer, inredningslösningar och stilar. Inte minst eftersom vi bygger mycket av vår identitet med hemmet och hur Instagramkontot ser ut. Mitt bästa vaccin är kritiskt tänkande och vardagsmeditation. Det låter säkert flummigt, men man måste lära sig skärma av bruset och klara av att styra sina egna tankar så man inte påverkas av allt man ser. Det är ungefär som att bläddra i en kokbok. Där känner jag mig inte pressad att äta, eller ens klara av att laga, varenda rätt som finns med – jag gör det jag blir sugen på men bläddrar för förströelse och inspiration och för att lära mig nya saker.
.
Till sist, hur skulle du tänka för att få in den norrbottniska naturen och känslan i en inredning?
– Näver, läder, detaljer av naturmaterial, mönster, årstidsskiftningar, bilder och foton, dekorationer från lokala konstnärer och textila bonader i oväntade sammanhang.