Med morotsglöd

Piteå2013-09-28 06:01

Vi köper sällan hem kokböcker nuförtiden. Det mesta finns tillgängligt och sökbart via nät och appar. Och de stora matkedjornas medlems- och gratistidningar har verkligen lyckas hänga med i tiden, både när det gäller recept, foto och layout. Jag tilltalas av tidens matfotografi, där Jonas Cramby känns som en svensk föregångare med sina texmex- och grillböcker.

För mer matglädje – se på SVT play när kocken Niklas Ekstedt praktiserar på Charlestonrestaurangen Husk.

Riktigt fina kokböcker är dock en konstform i sig och en av mina långvariga favoriter är Jamie Olivers ”Hemma hos Jamie: Fyra årstider i köket”.

Det finns många aspekter kring matböcker (även om de flesta i butikerna nu är mer dietböcker än inspirationsböcker) – bland annat är genus otroligt tydligt i skapande av omslag när det gäller kockar och deras könsidentitet. Mer om det en annan gång.

Hemma hyser jag just nu en storartad kärlek till moroten. Mina favoriter just nu är cole slaw med mango chutney, att koka fiberhavregrynsgröt med finriven morot, zucchini, äggvita och kanel i. Det är också magiska pannkaksrullar med morotspuré samt en morotspaj som får mig att tänka på de vegetariska luncherna som tidigare serverades på kulturkaféet i stan.

Vill du ha något av mina recept, finner du dem på Helg på pitea-tidningen.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om