Videon är inte längre tillgänglig
Hon har varit med förut, Jennie Astridsson. Startat upp spa-anläggningar i Bryssel, Stavanger och Åre. Men för henne är det något speciellt med det senaste projektet: Att skapa spa-avdelningen till Kust hotell och spa, som just nu tar form i Piteås innerstad.
Med en kaffekopp i handen, på väg till kontoret, stannar hon i trapphuset och tittar ut över bygget som är omgivet av lyftkran och skyddsräcken.
Där uppe, på åttonde våningen, väntar hennes blivande arbetsplats.
Där kommer en närmare 500 kvadratmeter rymlig spa-avdelning att breda ut sig.
– Jag stannar upp här varje dag, tittar ut genom fönstret och drömmer mig dit, säger Jennie.
.
När hon började i hälsovärlden på 90-talet såg branschen annorlunda ut.
– Mycket har förändrats sedan dess. Då låg de flesta spa-avdelningarna undanskymda i mörka källarvåningar. I dag förväntas många hotell erbjuda spa, när gästerna tittar efter boende är det en av de avgörande faktorerna. Det märks också att hotellägare tänker annorlunda nu, säger Jennie.
Anledningen till spa-avdelningarnas popularitet, tror hon, är att vi vill ha tid tillsammans.
– Vi vill njuta och slappna av i sällskap. Fokus ligger på att ta hand om sig och slippa vardagsstressen för en stund, även om många fortfarande vill ha behandlingar också. Konceptet har utvecklats lavinartat de senaste åren. Att gå på spa tillsammans är något som sätter guldkant på vardagen.
.
Själv drev Jennie ett litet krypin till spa på Piteå Stadshotell 2004.
I källarvåningen rymdes ett behandlingsrum och relax med bastu och liten jacuzzi.
– Jag är smålänning från början men har rest runt i världen väldigt mycket. Jag är van att klara sig själv, men när jag kom till Piteå var alla så snälla och vänliga. Den känslan har jag fortfarande. Det var som att komma hem.
.
När kontraktet med Stadshotellet gick ut sa hon med sorg farväl till sina stamkunder och reste åter ut i världen.
I bagaget ligger erfarenheten att starta ett femstjärnigt spa i Bryssel nerpackat.
– Det låg i närheten av EU-parlamentet, så vi hade kunder från en stor del av världen.
Stavanger och Åre har också haft långvarigt besök av Jennie och hennes resväskor.
– I Stavanger var jag med och öppnade ett spa med stora panoramafönster mot havet, det var verkligen magiskt med vyn och ljuset. Sedan fick jag vara med och starta Copperhill i Åre och där blev jag och min man kvar ett längre tag. Men en dag satt vi i soffan och sa till varandra att nog har vi det bra här, men vi skulle ha det lite bättre i Piteå.
Det var dags att resa hem.
.
Jennie och hennes man köpte hans föräldragård i Blåsmark.
– För mig var det som att komma hem. Kanske blir jag aldrig en äkta Pitebo, men i mitt hjärta är jag det.
Den 1 mars i år började hon som spachef för Kust hotell och spa, men den första ritningen såg hon redan för ett och ett halvt år sedan.
– Eftersom jag har varit med och öppnat spa-anläggningar tidigare hade jag en tydlig bild av hur jag ville att det skulle se ut och fungera. I det här projektet har jag haft möjlighet att omsätta den visionen till verklighet. Det är otroligt tillfredsställande att få jobba så. Jag brinner för att få till den rätta känslan, både i helheten och detaljerna, som hur frukten är upplagd, eller vilken musik som spelas.
.
En annan sak som Jennie framhåller är glädjen i att jobba med kvinnliga chefer.
– Tidigare har jag mest haft manliga chefer, men nu är både vd:n och hotellchefen kvinnor och det glädjer mig, jag upplever att vi tänker annorlunda. Vi bollar idéerna mer med varandra innan vi fattar beslut.
Själv har Jennie bara varit på åttonde våningen två gånger. Men på byggarbetsplatsen vet hon att innanmätet tar form. Det finns ett flertal olika basturum som nu är på plats, liksom innerväggarna.
– Det är spännande att gå runt där och bilda sig en uppfattning om hur stora rummen som man tidigare bara sett på skisser verkligen är.
.
När Jennie ger några kodord för Piteås nya spa framhåller hon ljusinsläppet.
– Det känns så viktigt. Vi nordbor behöver verkligen ljuset. Annars är konceptet ”tillsammans”. Vi har satsat på stora ytor där man kan umgås och utföra en sparitual, som är ett sätt att komma ner i sinnesro – en sorts mindfulness kan man säga.
Sparitualen kan man göra på egen hand, eller tillsammans med någon, i ett stilla tempo.
– Man använder varma och kalla källor, bastur, duschar och bad tillsammans med utvalda produkter.
.
På terrassen uppe i luften finns en uppvärmd pool med utsikt över havet.
– Glasräcket runtomkring är dessutom uppvärmt, så att man kan njuta av utsikten även vintertid. Där finns också en utomhusbastu, eldfat och sittgrupper där man kan äta, dricka och sola.
I loungen finns sittområden och en bar. Med på planritningen finns också två behandlingsrum.
– Känslan ska vara mjuk, varm och välkomnande. Vi fyller våningen med guld, mässig och koppar. Dofterna ”Norrsken” och ”Midnattssol” från Ingrid K kommer att vara genomgående i våra produkter.
Norrsken är uppiggande med mentol, medan midnattssol i Kust-tappning doftar av grapefrukt och mandarin.
.
Hur känner du inför öppningen den 20 juli?
– På ett sätt vill jag trycka fast forward, men samtidigt krävs det en viss tid för att allt ska hinna komma på plats. Visst är det nervöst, men jag har varit med förut och vet att det mesta brukar lösa sig. Det ska bli så roligt!
Om du sammanfattar, vad är spa för dig?
– Lyx i vardagen, en guldkant på tillvaron. Det känns kul att få erbjuda Piteborna den här möjligheten, att de inte behöver åka iväg för att uppleva det. Som behandlingsterapeut brinner jag för relationer och att möta människor. Min vision är att skapa Piteås bästa arbetsplats. Själv flyttar jag inte på mig, det är här jag ska bli gammal.