Att inte alla elever äter den lunch som serveras på skolan kan bero på flera olika anledningar.
Tommy Forsberg, kock på Strömbackaskolan, berättar att lärare ibland kan glömma bort att meddela om någon skolklass är borta vissa dagar. Det kan vara på grund av prao eller friluftsdagar bland annat, vilket gör att det lagas mat till fler personer än nödvändigt.
Det är inte heller ovanligt att eleverna går ut och äter lunch på stan.
Efter flera år i skolköket har personalen lärt sig hur många portioner som bör lagas beroende på vad de ska servera för mat, även om det kan skilja på flera hundra portioner per dag. Maten som lagas kyls ned direkt för att den sedan ska kunna värmas upp efter behov.
– Maten som blir över av det som lagts fram måste alltid kastas. Blir det då någon mat över som inte varit ute på linjen kan vi servera den dagen efter, säger Tommy Forsberg.
Ingen skyldighet
Kommunen har ingen skyldighet att servera lunch till gymnasieeleverna på Strömbackaskolan och skulle i stort sett kunna ta betalt av dem som vill äta. Men eftersom de valt att servera lunch till eleverna måste de följa de allmänna reglerna. Regler som bland annat behandlar vilken näringsriktighet maten ska ha.
– Den maten som eleverna helst vill ha kanske vi inte får servera på grund av näringsriktigheten i maten. Man kan inte göra alla nöjda, men det är därför vi alltid har en alternativ rätt som vegetarisk mat och oftast en soppa också, berättar Tommy Forsberg.
Äter med ögonen
När det är mer populär mat kastas det mer än när det är mindre populär mat. Detta då eleverna äter med ögonen och tar för sig för mycket från början.
En form med mat kan ge ungefär tolv portioner men då köket serverade en maträtt som pizza kunde en form gå åt på bara två elever. Därför var pizza en maträtt som skolan blev tvungna att ta bort då eleverna tog för mycket och sedan var tvungna att slänga.
– Jag tycker att matsvinnet är en av de viktigaste frågorna. Skolan skulle kunna ha räkneexempel på lektionerna så eleverna får se hur mycket det kostar med mat, hyra och annat. Då skulle de också förstå vad det kostar när de slänger maten, förklarar Tommy Forsberg.
Matråd
Just nu har skolan inget fungerande matråd. Men Tommy Forsberg berättar att de ska satsa på att få till det inför nästa läsår.
– Matrådet kommer att bestå av elever som först och främst får tala om vad eleverna tycker om för mat. Sen tycker jag att man ska ha mer temadagar där man hittar på roligare saker att göra. I samband med det kan man hitta på och servera mat som inte finns på matsedeln för att testa lite nytt. Överlag tror jag att eleverna är nöjda med maten, säger Tommy Forsberg.
Det har även pratats om att införa en app som eleverna kan ladda ner till sin mobil där de får gå in och betygsätta maten de ätit varje dag. Tanken är att kökspersonalen då ska kunna se vilken mat eleverna tycker är godast och vilken maträtt som är populärast i varje klass.