Matkravet kan slopas – knäckte gamla Karls källa

För att servera alkohol måste man sälja mat. Många vänner av pubar och entusiaster av mer flytande näring har under åren förbryllats över detta krav och i Piteå bidrog matkravet till att puben Karls källa, i dag Kalles, tvingades stänga 2007. Nu kan kravet komma att slopas.
– Jag tror det skulle vara bra, säger Kalles ägare Pontus Öberg.

Regeringen vill tillsätta en snabbutredning för att slopa matkravet vid alkoholservering. Pontus Öberg, ägare av Kalles krog, är positiv till förslaget. "Jag tycker att hela alkohollagen är förlegad och borde ses över", säger han.

Regeringen vill tillsätta en snabbutredning för att slopa matkravet vid alkoholservering. Pontus Öberg, ägare av Kalles krog, är positiv till förslaget. "Jag tycker att hela alkohollagen är förlegad och borde ses över", säger han.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2025-06-28 04:30
  • Regeringen vill utreda att slopa matkravet vid alkoholservering, en regel som länge kritiserats av krögare som onödig och föråldrad.
  • Puben Karls källa i Piteå tvingades stänga 2007, delvis på grund av matkravet.
  • Kalles nuvarande ägare Pontus Öberg välkomnar förändringen, som kan underlätta för fler att starta pubar och barer.

Driver man pub vill man ofta servera alkohol, och ska man servera alkohol krävs ett serveringstillstånd. Då är man inne på alkohollagens vanskliga territorium. I lagen ställs många krav på tillståndsinnehavaren, bland annat att alla etablissemang som säljer alkohol också ska förfoga över ett godkänt kök och att gästerna ska erbjudas ett varierat utbud av maträtter som tillreds på plats. Detta krav har under åren förbryllat både krogägare och gäster som önskat att fokusera mer på alkohol än på mat.

I Piteå fick frågan uppmärksammade konsekvenser när kommunen drog in puben Karls källas alkoholtillstånd 2007, bland annat på grund av avsaknad av matförsäljning. Där utpräglade restauranger och hybridklubbar redan hade tillgång till kök och mat och således uppfyllde matkravet som en del i sin kärnverksamhet var Karls källa istället Piteås enda tydligt profilerade pub, med ett klientel som kom för att dricka och inte för att äta.

– Vi har inte haft någon matservering för att ingen vill äta här, utan här vill man träffas för att prata och dricka öl, sa den dåvarande delägaren Ronny Johansson då till PT.

Beslutet att dra in tillståndet gjorde att puben stängdes under ett antal månader under 2007 och 2008. En tid senare såldes verksamheten till Pontus Öberg, som sedermera döpte om puben till Kalles krog.

Brister i det så kallade matkravet, där alla som säljer alkohol också ska erbjuda mat, var en av anledningarna till att Kalles förlaga, dåvarande Karls källa, förlorade sitt alkoholtillstånd 2007. Dåvarande delägaren Ronny Johansson var kritisk till kravet på matservering. Utdrag från PT den 22 november 2007.
Brister i det så kallade matkravet, där alla som säljer alkohol också ska erbjuda mat, var en av anledningarna till att Kalles förlaga, dåvarande Karls källa, förlorade sitt alkoholtillstånd 2007. Dåvarande delägaren Ronny Johansson var kritisk till kravet på matservering. Utdrag från PT den 22 november 2007.

Nu har den svenska regeringen tillsatt en snabbutredning för att se över matkravet vid alkoholservering. Utredningen ska bland annat få i uppdrag att lämna förslag som innebär att köks- och matkravet tas bort helt. Detta glädjer många i branschen, däribland Företagarnas vd Magnus Demervall.

"Äntligen! Matkravet är en förlegad, onödig och rättsosäker regel som bara förstör för krögare. Vi på Företagarna har länge kämpat för ett slopat matkrav. Det här ska firas", skriver Magnus Demervall i ett pressmeddelande.

Sedan Pontus Öberg tog över Kalles 2008 har puben, som sedermera profilerats om till nattklubb, fortsatt att tillhandahålla en matmeny. Detta trots att klubbens klientel inte blivit mer benägna på mat sedan den tillfälliga stängningen 2007. Liksom den dåvarande delägaren Ronny Johansson gjorde gällande säger Pontus Öberg att det fortsatt är få besökare som beställer mat att äta Kalles.

– Vi har ärvt ett ställe som förknippas med att gå ut sent. De flesta kommer vid 23 och stannar till 02. Många som vill äta efter krogen går sedan förbi Big Boy, Max eller Sunes. Vi får väldigt få frågor kring mat och därför kan vi bara ha fryst mat. Allt annat hinner bli dåligt.

I dag serverar Kalles både hamburgare, pizza och nachotallrik.

Säljer ni någon mat alls?

– Jodå, det gör vi, men det är inga större mängder jämfört med vad vi säljer i dryck. Det bästa för oss hade egentligen varit att sälja hamburgare här utanför, men jag vill egentligen inte ta kunder från hamburgerställena. Jag tycker vi alla kan göra det vi är bra på. Det var någon alkoholhandläggare som sa att jag borde anställa en stjärnkock, men det är nog det bästa sättet för mig att gå i konkurs väldigt snabbt.

Pontus Öberg är positiv till en förändring av matkravet och tycker att även fler delar av alkohollagen bör ses över för att passa ett modernt krogklimat.

– Jag tycker det är en bra idé. Nu har vi förvisso ett fullgott kök här hos oss, men en sådan ändring av reglerna skulle göra att fler kan öppna pubar och barer, eftersom det kommer att kräva en mycket mindre investering. Så jag tycker det är bra. Jag tycker att hela alkohollagen är förlegad.

I dag serverar Kalles både hamburgare, pizza och nachotallrik, men då många går ut sent är åtgången på mat låg. "Folk vill inte äta den tiden", säger Pontus Öberg.
I dag serverar Kalles både hamburgare, pizza och nachotallrik, men då många går ut sent är åtgången på mat låg. "Folk vill inte äta den tiden", säger Pontus Öberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!