Mässan som sprätter på tungan

Den tredje upplagan av öl- och whiskymässan i Piteå lockade flera hundra intresserade. ”Jag fick ölprovningen i födelsedagspresent av brorsan. Tidigare delade man upp öl i ljust och mörkt, men nu har man fått bredda bilden”, säger Conny Lindberg.

Per Lundgren och Jan-Peter Bergqvist uppskattar ölutbudet som finns i dag. "Man är alltid på jakt efter den perfekta ölen, men vilken som är bäst varierar beroende på årstid och vart man är", säger Jan-Peter Bergqvist.

Per Lundgren och Jan-Peter Bergqvist uppskattar ölutbudet som finns i dag. "Man är alltid på jakt efter den perfekta ölen, men vilken som är bäst varierar beroende på årstid och vart man är", säger Jan-Peter Bergqvist.

Foto: Kenny Johansson

Piteå2017-02-25 17:06

Det är tredje året i rad som mässan anordnas på Piteå stadshotell. Här får öl- och whiskyintresserade chans att lära sig mer, testa nytt och möta producenter.

– Eftersom vi har en vinmässa i Piteå var steget till en öl- och whiskymässa inte så långt. Öl lockar en yngre publik och i dag är intresset stort när Systembolaget släpper sina mindre partier, folk köar framför dörren även här i Piteå, säger mässans grundare Erik Grödahl.

Mässan handlar om kvalitet framför kvantitet.

– Genom att hålla provningar och utbilda får man en mer kunnig och kräsen publik som börjar ställa krav på restauranger och Systembolaget att hålla ett bättre sortiment, säger Erik Grödahl.

Fullbokat

Både öl- och whiskyprovningen under mässdagen var fullbokade på förhand.

Två av deltagarna på ölprovningen var bröderna Niclas Lindberg och Conny Lindberg.

– Jag var här i fjol och tyckte att det var ett kul event. Jag läser mycket och är intresserad, så jag gav brorsan en biljett i present. Det är kul att ha någon att dela intresset med, säger Niclas Lindberg.

Doftar hästskit

Under skratt och småprat går provningen vidare. Det doftar hästskit och sprätter på tungan. En öl beskrivs som en hundrapoängare, häftig med en bit halloumi med rökig majonnäs. En annan släpptes till Alla hjärtans dag och är smaksatt med söta jordgubbar och choklad. Smaken förhöjs med en bit chokladtryffel.

Bidrag till SM

Enligt Erik Grödahl är Belgien och USA de bästa öl-länderna.

– Kring San Fransisco finns många bra mikrobryggerier och även bryggerier som startat småskaligt men som växt och ändå lyckats behålla bra kvalitet.

En som hittade sitt ölbryggarintresse i USA är Mattias Engberg.

– När jag var i Seattle för några år sedan fanns det en hel del mikrobryggerier. Jag blev inspirerad och började kolla upp hemmabryggning när jag kom hem, säger han.

Han snöade in på både smaker, etiketter och flaskor.

Nu har han skickat in ett bidrag till SM i hemmabryggt öl och på några veckor får han besked om han blivit uttagen i tävlingen.

"Handlar inte om yrsel per krona"

Trion Helena Nord Ljungqvist, Dan Ljungqvist och Urban Holmdahl är främst intresserade av vin, men tycker att ölprovningen var intressant.

– Den höll en bra nivå med intressant historia blandat med anekdoter och allt utan prestige, säger Helena Nord Ljungqvist.

– Det handlar inte om yrsel per krona, utan om att tillföra en extra dimension till exempelvis maten. Det är smaken man betalar för, säger Dan Ljungqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om