Marken nöts på Klubben

Boende på Klubben har upptäckt att marken ner till vattnet tagit skada och föreslår grusad en gång- och cykelväg genom naturreservatet.

Vegetation. Folk som ska ner till vattnet går helst inte i sanden, vilket gör stigarna bredare och bredare.

Vegetation. Folk som ska ner till vattnet går helst inte i sanden, vilket gör stigarna bredare och bredare.

Foto: Carl-Erik Bäck

PITEÅ2016-03-18 21:45

Sandängens naturreservat vid Klubben har nu funnits i två somrar. En del av strandområdet nedanför Kompanivägen/Dragongatan är välbesökt främst under fina sommardagar och nyttjas av stugägare och permanent boende med familjer men även av många besökare från andra håll. Detta innebär att marken nöts en hel del.

Nu har Carl-Erik Bäck och hans hustru Anita reagerat över den allt trasigare marken och föreslår därför i ett medborgarförslag, en gång- och cykelväg ner till stranden. Kostnaden för den grusade gång- och cykelvägen skulle enligt kostnadsberäkningen uppgå till 128 000 kronor.

– Vegetationen är känslig och hinner inte återhämta sig, gångvägarna i sanden blir bara bredare och bredare, säger Carl-Erik Bäck.

Innan naturreservatet bildades fanns fibermatta efter nedfarten från Dragongatan, men mattorna togs bort.

De var utlagda på sanden och hölls på plats med stenar. Enligt Carl-Erik Bäck var var detta en praktisk lösning som möjliggjorde att även rullstolsburna och andra rörelsehindrade kunde ta sig ner till stranden.

– Det gick också väldigt bra att cykla på dessa fibermattor, säger han.

Men mattorna var ingen vacker syn och när det blev naturreservat togs de bort. Nu kommer alltså sanden fram och medför att nya vägar tas på den befintliga vegetationen som slits bort.

Gång- och cykelvägen föreslås anläggas på de redan påverkade områdena och två förslag lämnas – ett med anslutning till Dragongatan alternativt med anslutning till Sandängesstranden. Längden skulle bli cirka 320 meter och bredden endast 1,5 meter för att omöjliggöra biltrafik.

– Det bör också vara mötesplatser på cirka två meters bredd så att barnvagnar kan mötas, säger Carl-Erik Bäck.

Peter Roslund säger att han sett medborgarförslaget och att det nu ska ut på remiss till berörda förvaltningar. I dagsläget säger han sig inte ha någon åsikt men hävdar att den normala nerfarten till Sandängesstranden är från Gläntan. Han menar också att det krävs en del starka och tydliga skäl till att göra en väg genom naturreservatet och att det kan vara både positivt och negativt med att marken nöts.

– Vi gjorde ju en stor insats och röjde på Sandängesstranden för att det höll på att växa igen. Men jag har som sagt svårt att säga varken bu eller bä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om