Efter surströmmingspremiär i Kallax på torsdagskvällen stannade de till vid golfrestaurangen i Piteå på fredagen. Dels för att äta och dels för att spela golf. Gästerna fick dessutom äran att tillaga maten själva.
På menyn stod såklart Piteås nationalrätt palt.
På med förklädet
Då Leif Mannerström aldrig ätit palt tidigare tyckte Ulf Åberg, klubbchef, att kocken skulle stå för tillagningen också.
– Får jag låna ett förkläde, säger Leif Mannerström som nappade på idén.
I köket var den traditionella paltsmeten redan gjord av golfrestaurangens kock Ulf Fahlman. Kort och gott råriven potatis, vetemjöl och salt.
Mannerström inspekterade smeten och efter instruktion kunde de börja knåda. Lite kladdigt var det, men nog fick de ihop sin palt alltid.
– Den klibbar ju fast, säger Stefan Sauk och skrattar.
– För torra händer, meddelar Ulf Fahlman.
”Inga svårigheter”
För Leif Mannerström som har en van hand i köket var det inga problem.
– Inga svårigheter. Smeten är väldigt fint gjord, säger han.
Andra försöket var mindre kladdigt för Sauk.
– Man får misslyckas med första försöket. Den andra är klockren, säger han och visade stolt upp den palt han knådat ihop.
Hemma i köket
Det var paltdebut för Leif Mannerström och han tänker att det påminner om kroppkakor, och det tycker han om. Potatis, fläsk och lingon är kanon, resonerar han. Att köket är hans hemmaplan, det märks. Kocken frågar om recept och dess proportioner, tar tag i en slev, provsmakar och berömmer smaken av de rårörda lingonen. Han uppmuntrar matlagning som denna.
– Det är roligt med lokala rätter som man bevarar.
Till kvällen väntade sedan en så kallad surströmmingsmannerströmmare. En tunnbrödsmacka med vårlök, rödlök, hackat ägg, fint skivad potatis, fina strömmingar och brynt smör. En vacker macka som ska se aptitlig ut, förklarar Mannerström.
Det var mycket palt på agendan den här dagen. På eftermiddagen blev båda två medlemmar i Svenska Paltakademien, meddelar dess ordförande Tomas Riklund.
Och betyget efter provsmakningen:
– Det var jättegott, det är viktigt att ta vara på den här traditionen. Det ska paltas i varenda hus här tycker jag. Man ska vara stolt, på samma sätt som italienarna är stolta över sin pasta, säger Mannerström.
Huruvida gästerna drabbades av paltschwimen eller inte efter måltiden är oklart.