Mångmiljonsatsar på forskning i Piteå

Forskningsinstitutet SP-ETC investerar 13 miljoner kronor i en ny pilotanläggning i syfte att ta fram för att ta fram en råolja byggd på biobränsle som blandas in i Preems diesel.

Egna forskare. "Anläggningen ska driftas av våra egna forskare och tekniker men på sikt kan det bli fler arbetstillfällen" säger Magnus Marklund.

Egna forskare. "Anläggningen ska driftas av våra egna forskare och tekniker men på sikt kan det bli fler arbetstillfällen" säger Magnus Marklund.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2016-05-24 18:30

I Piteå finns sedan tidigare Sunpine som producerar talloljediesel för Preem. De blandar in bränslet i sitt dieselbränsle. Nu träder ytterligare en aktör in på banan och även nu med Preem som partner.

SP-ETC som sysslar med avancerad forskning kring alternativa biobränslen, investerar 13 miljoner kronor i en pilotanläggning som ska placeras vid SP-ETCs forskningsanläggning nära Smurfit Kappa. Den är inte större än att den ryms i en container.

– Den skeppas från USA till Piteå och driftsätts under sista kvartalet i år, säger Markus Norström, affärsområdeschef vid SP som numera äger ETC i Piteå.

Norström säger att den nya anläggningen ska använda en teknik som bygger på en gammal process som tillämpas inom raffinaderiindustrin. Här finns en likhet med Sunpines produktion genom att råvaran är restprodukter från massatillverkning och slutprodukten är biodrivmedel.

SP-ETCs forskning handlar om att genom förvätskning utvinns produkter som lignin eller pyrosolja. I processen utvinns en råolja som skickas till Preem som blandar in biobränslet i sin fossila diesel. Den anläggning som sätts upp i Piteå kan utvinna några hundra liter per dygn.

Magnus Marklund, vd för SP-ETC i Piteå, säger att pilotanläggningen inte är en ersättning för den Bio-DME anläggning Ltu Green Fuels tog över och som nyligen stängdes sedan Energimyndigheten valt att inte stödja Bio-DME forskningen i norr.

Myndigheten är däremot på banan vad gäller den anläggning som nu kommer till Piteå och som kommer att driftas av SP-ETCs egna tekniker och forskare. Bakom satsningen finns också Chalmers i Göteborg och Kempestiftelserna.

Markus Norström säger att det som går igång under senhösten är början på en långvarig verksamhet, med forskning kring ett flertal där ett flertal processer. Arbetet ska ske löpande för att på sikt få fram en eller flera produkter som går att kommersalisera och bidra till att Sverige kan ha en fossilfri bilflotta 2030.

Petter Holland, vd för Preem, kommenterar investeringen:

– Vi har målet att framställa tre miljoner ton förnybara drivmedel år 2030 där en kritisk framgångsfaktor är tillgången på hållbara råvaror. Lignin från svenska massabruk är en råvara vi tror kommer att spela en stor roll i omställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om