Gusten Granström, vd för Pikab, är lyrisk över affären.
- Det här är ett historiskt beslut för Piteå som piteborna kommer att få stor glädje av. Historien har visat att det är köparen som gör den bästa affären i ett sådant här läge, säger han.
Ekonomiskt lönsam
Han sticker inte under stolen med att ägarna ibland har dragit åt olika håll.
- Vi har haft olika ambitioner då Vattenfall är ett stort internationellt företag och vi är en aktör med fokus på den lokala marknaden. Eftersom vi har ägt 50 procent vardera har vi alltid tvingats komma överens ändå genom kompromisser.
Ur den synvinkeln anses affären vara bra. Dessutom är den ekonomisk lönsam på sikt.
- Tidigare har vi tvingats skicka iväg halva vinsten till Vattenfall. Det har inte varit någon höjdare. Nu kan vi behålla vinsten på runt tolv miljoner per år själv.
Förhoppningen är att affären ska medföra sänkta kostnader för konsumenterna. Taxorna för elnät, bredband och fjärrvärme kan bli lägre.
- Anledningen till köpet är att vi vill kunna säkra attraktiva taxenivåer på lång sikt, säger kommunalrådet Peter Roslund och fortsätter:
- Däremot kan vi inte sänka taxorna i det korta perspektivet då nuvarande vinstnivå behövs för att finansiera köpet.
Genom affären ska Pite energi kunna spela en mer aktiv roll på den lokala marknaden.
Vattenfall nöjd
- Vi har ett oerhört spännande läge i Piteå på energisidan och det är oerhört viktigt att Pite energi kan vara delaktigt i det. Det har varit för lite av den varan tidigare, säger Gusten Granström.
Affären kostar 238 miljoner kronor. 150 miljoner kronor plockas ur kommunens kassa och går till aktier som Piteå kommun får i Pikab genom en nyemission. De resterande 88 miljoner kronorna ska Pikab låna av en bank. Pikab ska också återbetala en gammal skuld på 110 miljoner kronor till kommunen. Det gör att den totala kostnaden för Piteå kommuns kassa blir 40 miljoner kronor.
Kommunen står inför några mycket tuffa ekonomiska år.