Mångfald för allas lika värde

I en tid då en galning skjuter invandrare i Malmö och främlingsfientligheten tagit sig in i riksdagen kan det vara bra att slå ett slag för mångfald i stället för enfald. Mångfaldsdagen i Piteå på söndagen blev en manifestation för allas lika värde.

Integrationssamordnaren Per-Åke Pettersson i samspråk med Mohamed Abdul Jawad, ordförande i Vänskapsföreningen, och Alexander Bengtsson från antirasistföreningen Expo.

Integrationssamordnaren Per-Åke Pettersson i samspråk med Mohamed Abdul Jawad, ordförande i Vänskapsföreningen, och Alexander Bengtsson från antirasistföreningen Expo.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2010-10-25 06:00
För tredje gången anordnar Piteå kommun Mångfaldsdagen och Per-Åke Pettersson, som jobbar med flykting- och integrationsfrågor, konstaterar att det är angeläget att sprida saklig kunskap och kompetens om det mångkulturella samhället.
- Vi vill se brett på de här frågorna. Vad är ett integrerat samhälle? Hur ser det ut? Om vi inte lyckas, så får vi ett samhälle som de flesta inte önskar. Från kommunens sida är det viktigt att ha ett strategiskt tänk, säger Per-Åke Pettersson.
Måste samverka
Vänskapsföreningen, som samlar många invandrare, fick ingen inbjudan till Mångfaldsdagen förrän i fredags, var det en miss?
- Ja, på grund av en allt för kort startsträcka fram till den här Mångfaldsdagen så blev det en del missar. Vi måste ha bättre samverkan.
Mohamad Abdul Jawad är ordförande i vänskapsföreningen.
- Det är ingen konflikt, men vi känner oss inte riktigt delaktiga i det här integrationsarbetet. Jag tror vi måste hitta mer gemensamma strategier.
Triggar igång
En av föreläsarna på söndagen var Alexander Bengtsson från antirasistiska organisationen Expo. Han är bekymrad över den utveckling som skett i Europa och nu även i Sverige.
- Sverigedemokraterna har sina rötter i fascismen och driver frågan att invandringen och då särskilt den muslimska är det stora hotet. Att peka ut en grupp på det sättet får konsekvenser. Risken är att Sverige splittras ännu mer.
Just nu skjuts människor med invandrarbakgrund i Malmö. Ser du några kopplingar?
- Ja, på så sätt att Vit makt-rörelsen flyttar fram sina positioner. Det kan trigga igång och legitimera extrema yttringar.
Ta initiativet
Alexander Bengtsson anser att den stora utmaningen är hur de etablerade partierna hanterar dessa frågor och menar att det viktiga är att ta initiativet till hur vi beskriver samhället.
- Vi måste blottlägga extremhögerns idéer och visa vad konsekvenserna blir av en sådan politik. Att ge efter är förödande.
Jan-Olov Madeleine Ågren pratade om hur mångfaldstanken krockar mot våra fördomar och om hur vi dömer/bedömer människor.
- Skrapar man på skillnaderna så kommer man att hitta en hel del som gör oss lika.
Romsk historia
Romen Tanja Hagert vet förmodligen mer än de flesta om vad utanförskap innebär. Om romer finns det en uppsjö av fördomar. Hagerts historiska beskrivning av romernas situation i Sverige ger nyttiga perspektiv. Visst du att romer inte fick gå i skola förrän 1960 och att de länge inte fick stanna på samma plats mer än några veckor?
- Det brukar heta att vi romer gillar att flacka runt, men sanningen är att vi länge inte fick rota oss som bofasta, säger Tanja Hagert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om