Piteå ligger högt bland landets kommuner när det gäller skolan och Sofia Liberg tycker att mycket är bra, men att det finns saker som kan bli bättre. En viktig sak är ingångslönen.
– Lönen är viktig för de allra flesta. Idag får en nyutexaminerad gymnasielärare 26 400 kronor. Det är betydligt mindre än vad som erbjuds i många kommuner söderut, säger Sofia Liberg.
Förskole- och lågstadielärare erbjuds 24 400 och lärare på mellan- och högstadiet 25 400 kronor.
– Vi gillar inte skillnaderna. Det är när barnen är små som skolgrunden läggs.
Högre lön
I år har cirka 150 personer antagits till lärarutbildningen på Luleå tekniska universitet, men enligt Lärarförbundet kommer långt ifrån alla att slutföra utbildningen.
– Det är många kommuner som slåss om de nya lärarna och då måste Piteå vara attraktiv.
Vad borde lönen vara?
– Lärarförbundet har på riksnivå tidigare gått ut med 10 000 kronor mer. Lokalt vill vi inte låsa oss vid någon siffra, men vi har uppmanat kommunen att erbjuda mer än vad som nu är fallet.
Sofia Liberg konstaterar att en lärare har 3,5 till 4,5 års universitetsstudier och det kan jämföras med exempelvis ingenjörer som tjänar betydligt mer.
Stort behov
På Byxtorget har Lärarförbundet ställt ut 164 par skor för att illustrera de pensionsavgångar som väntar fram till 2020. Ganska många par skor att fylla.
– Kommunen har samverkat med facken och överanställt förskollärare i en pool för att säkra de närmaste åren. Än får vi ansökningar, men hur blir det i framtiden.
Piteå är, som sagt, en bra skolkommun, men läraryrket är tufft och arbetsuppgifterna blir fler.
– Arbetsbelastningen har ökat och här skulle kommunen exempelvis kunna anställa resurser som rättar alla nationella prov. Idag är läraren inte bara pedagog. Vi ska ligga i framkant på många områden och förväntas dessutom vara uppfostrare, säger Sofia Liberg.