Förra året drabbades minst 600 hundar i Sverige av trafikolyckor enligt statistik från Agria djurförsäkring.
När hösten närmar sig gäller det allmänna koppeltvånget för hund inte längre. Hunden är fri att springa lös så länge ägaren har den under uppsikt och kan kalla in den.
– Varje år sker många trafikolyckor där hundar är inblandade. I en akut situation är det inte lätt att veta hur man som bilförare ska agera, men det finns flera saker att tänka på om du kör på en hund, säger Patrik Olsson på Agria.
Ring polisen
Stanna bilen direkt för att se efter hur hunden mår, ring sedan polisen eftersom anmälningsplikt råder. Bra att veta är också att du inte under några omständigheter har rätt att avliva djuret på plats för att förkorta dess lidande. Den bedömningen måste göras av polis eller veterinär.
Undvik att närma dig en stor hund som visar tecken på aggressivitet, försök binda en halsduk runt hundens nos eller invänta polisen. Ring hundägaren om kontaktuppgifter finns på halsbandet.
Är hunden illa däran kan du försöka ge första hjälpen. Vid minsta förändring av allmäntillståndet bör man uppsöka veterinär.
Ansvar
Om det springer ut en hund utan att du som bilförare agerat vårdslöst ses du inte som ansvarig och blir inte skyldig att ersätta hundägaren, samma gäller katter. Har du däremot kört på en hund vid ett övergångsställe eller agerat vårdslöst kan situationen vara en annan.
Katter gömmer sig
Om man kör på en katt kan den gömma sig eller trots sina skador ta sig en bit. Ta dig tid att leta och försök minnas hur katten såg ut. Anmälningsplikt till polisen och förbud att själv avliva gäller även katter.