Många nya ansikten på Karlbergs kärleksstrejk

FRILUFTSTEATER. Många nya ansikten, ny scendekor och ett klassiskt grundmanus. Den 29 juni är det premiär för "Kärleksstrejken", 2007 års uppsättning på Karlbergsteatern. - På Karlberg har kvinnorna, makten, säger Siw Öhman.

Piteå2007-05-30 00:00
Replikväxlingarna ekar bland tallarna i Karlberg. På friluftsteatern har ny scendekor byggts och publikutrymmet har handikappanpassats.

Det är 40-tal och beredskapstid. Navet i "Kärleksstrejken" är Villa Hede i Öjebyn, som tjänade som inkvartering för soldater på 40-talet och där regissören Thomas Krantz faktiskt brukar bo när han jobbar med Karlbergsteatern.

Krantz har gjort en rejäl bearbetning och menar att han haft ett bra "samarbete" med upphovsmannen Aristofanes som gjorde grundmanus redan 411 före Kristus.

Bubbla av erotik

- Vi kom fram till att "Lysistrate" var en alldeles utmärkt pjäs. Från början är den en otroligt burlesk fars. Om man läser den i original kan man inte tro att den är skriven så tidigt. Han hade ett otroligt fräckt språk. Dessutom var det starka kvinnor som kunde bejaka sin sexualitet, stå för det och framställa sina gubbar som riktiga "mähän", berättar Krantz.

Ramhandlingen är att kvinnorna i Öjebyn vill ha hem sina män från beredskapen. De bestämmer sig för att avstå från sex och ockuperar Villa Hede, där gubbarna ska inkvarteras.

- Här finns mycket burleskeri och situationskomik, konstaterar Krantz.

- Han har sagt att det ska bubbla av erotik, säger Petra Svensson, tillbaka på Karlberg efter ett par års uppehåll.

- Det kommer det att göra. Det finns många tabun när det gäller erotik. Vi ska slå hål på några sådana och visa att erotik är någonting trevligt och bra. Livet utan erotik skulle inte vara mycket att leva. Det blir inte någon porrföreställning och inte så mycket naket, säger Krantz och skrattar förnöjt.

Talkör och rap

"Kärleksstrejken" har budskap om kärlek och fred på jorden

- Det finns en allvarlig underton och det är första gången man på Karlberg spelar en pjäs med rejält budskap. Roliga har vi varit förut, menar Krantz.

Han påpekar att Karlbergsteatern står inför en helt ny spelstil i år. Det grekiska dramat byggde mycket på talkörer och några av dem finns kvar i "Kärleksstrejken".

- Vi har också lagt in en rap, vilket inte fanns på 40-talet, men det ger vi högaktningsfullt fan i. Det är mycket mer ensemblespel än vanligt. Det är få soloinsatser. Dessutom är det väldigt mycket att se på. Det kommer att ske saker överallt, säger Thomas Krantz.

- Man använder rösten mycket. Jag känner hur man skriker. Det är bra att man får variera sitt sätt att spela. Ena året är man ljuv. Ett annat år får man vara förbannad, säger Petra Svensson.



Ordning och reda

Varje kväll träffas ensemblen för att repetera. Hela sju nya ansikten medverkar i "Kärleksstrejken" och nykomlingarna tycks redan ha funnit sig till rätta.

- Det är ordning och reda. Det känns på allvar, struktur. Vi är som en riktig skolklass. Man lyssnar ju på magistern. Det känns jättebra. Jag tycker om sättet att spela, säger Maria Nordvall, känd sedan tidigare från Pite-revyn.

- Det är kul att man på amatörteaternivå tar det på så stort allvar, att alla är engagerade och att regissören lägger ner sin själ på att få det så bra som möjligt, säger Hanna Lindström som nyligen flyttade upp från Kalmar och nu spelar för första gången i sin gamla hemstad.

"Kärleksstrejken" spelas 29 juni-7 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om