Många lavinolyckor i år

Hittills i vinter har minst tio personer varit inblandade i lavintillbud i de svenska fjällen, vilket betecknas som ovanligt många.

Lavinfara. Som ses på bilden kan det gå laviner utan att fjällsluttningen är särskilt brant. (Arkivbild)

Lavinfara. Som ses på bilden kan det gå laviner utan att fjällsluttningen är särskilt brant. (Arkivbild)

Foto: Fotograf saknas!

PITEÅ2016-02-26 09:53

Risken för fler incidenter är stor då över 400 000 personer väntas besöka fjällen under sportlovsveckorna.

En del är skidåkare eller snöskoterförare som vill testa lössnöåkning utanför pister och leder. Då är det bra att ta del av de nya lavinprognoserna för att lära sig mer om laviner och att undvika farliga platser.

– Minst 10 personer har varit involverade i lavinolyckor hittills i vinter, men lyckligtvis har ingen förolyckats. Vi befarar att det kan ske fler olyckor nu under sportlovet, när många och ofta oerfarna skidåkare och skoterförare lockas till brant och potentiellt lavinfarlig terräng, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

Fler olyckor i Sverige

Den här vintern har Naturvårdsverket börjat med lavinprognoser för de mest välbesökta delarna av den svenska fjällkedjan i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

Lavinprognoserna ger en samlad bedömning av lavinfaran tre dagar framåt samt råd om hur man kan färdas utan att utsätta sig för onödiga risker. Man får även veta lavinfaran beror på och vilka väderstreck och på vilka höjder i terrängen laviner är mest sannolika samt hur stora de förväntas vara.

– Statistiskt sett omkommer två till tre svenskar varje år i lavinolyckor, vilket är fler än i många jämförbara länder, säger Per-Olov Wikberg.

Nya prognoser presenteras varje dag klockan 17 på www.lavinprognoser.se. Om en oväntad väderutveckling sker under natten, vilken kan påverka lavinfaran, uppdateras prognosen redan på morgonen.

Så undviks lavinolyckor

Undvik branta snöfält dagarna efter kraftiga snöfall. De flesta laviner inträffar dygnet efter snöoväder.

Undvik att korsa orörda snöfält i brant terräng.

Om ni är många, åk en i taget, håll koll på varandra och stanna på säkra platser. Det är dina kamrater som har den största chansen att rädda dig om olyckan är framme.

Att följa bergsryggar är ofta det säkraste vägvalet.

Åk aldrig så att du belastar snötäcket ovanför en annan åkare.

Källa: Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om