Många elever kan få vänta på körkortet

Trafikskolorna i Piteå har svårt att boka tider hos Trafikverket för elever som ska ta körkort. Det har blivit en flaskhals och myndigheten har färre bokningsbara tider nu. De som inte lyckas på första försöket kan få vänta länge med ett omprov.

Körskoleeleven Jakob  Lundberg, Piteå, fyllde 18 år onsdags. Han har inte haft några problem att förbereda sig inför proven som komma skall. Här sitter han i körskolans bil med trafikläraren Robert Vikström.

Körskoleeleven Jakob Lundberg, Piteå, fyllde 18 år onsdags. Han har inte haft några problem att förbereda sig inför proven som komma skall. Här sitter han i körskolans bil med trafikläraren Robert Vikström.

Foto: Maria Johansson

Piteå2021-04-15 06:00

Rikard Granlund, biträdande chef på Trafikverket förarprov, menar att det är på grund av pandemin som väntetiderna nu har förlängts och att det märks av ordenligt under inledningen av 2021.

– Generellt sett har vi sämre tillgänglighet när det gäller alla prov och det är enbart kopplat till covid. Vi har glesat ut avståndet i salar, väntrum och i receptionenerna för att kunna hålla avstånd och vi har också utökat våra provtider med kvällar och helger för att lösa situationen, säger han och fortsätter:

– När det gäller körprov för B- behörighet så har vi i dag en lägre volym. Vi går på cirka 80 procent nu. Vi behöver det utrymmet för att klara vår egen sjukfrånvaro. Det innebär också att provtillfällena blir färre. Tillgängligheten vi snittar nu är ett par månader mer i väntetid än normalt.

På Roberts trafikskola som finns i Piteå, Luleå och Älvsbyn, har de märkt av att väntetiden har förlängts och att det krävs mer noggrann planering nu än innan coronan.

– Eleverna känner också av det men jag tror vi är mer förskonade än i södra Sverige. Många trafikskolor här har varit duktiga på att på att få in eleverna i tid. Som jag förstår utbildas också mer personal på Trafikverket. Man måste ge dem en eloge som får fram så mycket prov som det bara går trots att vi är mitt i en pandemi, säger Robert Vikström ägare av Roberts trafikskola.

Både Rikard Granlund och Robert Vikström understryker vikten av att utbilda sig ordentligt och att vara föreberedd.

– Det är viktigt att man som elev verkligen läser teorin och att man utbildar sig ordentligt i bilen. Om man går till ett prov och kanske misslyckas för att man inte har pluggat ordenligt, så är sannolikheten ganska stor att man får vänta länge tills nästa provtillfälle, säger Vikström.

Tobbe Norlin och Malin Wase driver nyöppnad körskola i Piteå. 

– För elever som vill gå en intensivutbildning nu har uppkörningstiden varit i augusti. Då har vi löst det med att hitta tider i bland annat Västerbotten och sedan har vi flyttat tiderna från Skellefteå eller Älvsbyn till Piteå. Vi bevakar ständigt Trafikverkets bokningstider för att underlätta körkortsutbildningen för våra elever. Det har löst sig ganska bra, säger Tobbe Norlin ägare av 3050, din trafikskola.

Trafikläraren Robert Vikström tycker det är viktigt att eleverna förbereder sig nogrannt och att de verligen pluggar inför proven. Annars riskerar de att få vänta flera månader på omprov. Det gäller även teorin till mopedkort.
Trafikläraren Robert Vikström tycker det är viktigt att eleverna förbereder sig nogrannt och att de verligen pluggar inför proven. Annars riskerar de att få vänta flera månader på omprov. Det gäller även teorin till mopedkort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!