- Jag tror det är många som låter bli att anmäla hot och våld i jobbet, säger hon. Du vet, man ska ta sig tid att skriva en rapport och beskriva vad som hänt, så då är det enklare att strunta i det.
Aggressiva brukare
Och det är i den sociala sektorn som våldet är vanligast, även i Piteå. Av drygt 200 anmälda fall av hot och våld i kommunal tjänst inträffade 133 i hemtjänst, äldrevård, särskilda boenden och den typen av verksamhet.
- Jag vet att det varit incidenter på flera äldreboenden, bland annat på Berggården, säger Agneta Nilsson men konstaterar också att det inte är så konstigt:
- Dementa personer blir ofta aggressiva, särskilt karlarna, och det händer nog saker ganska ofta. Sen händer det ju alltid mycket kring särskilda gruppboenden och så.
Ett annat "oroligt" område är skolan med 95 tillbud/fall av hot och våld, även detta en verksamhet där de anställda möter människor i olika situationer varje dag. De fackliga organisationerna, exempelvis Lärarförbundet, har jobbat en hel del med de här frågorna och det finns mycket material i ämnet - bland annat "Att hantera hot och våld" med både allmänna råd och mer konkreta anvisningar.
Stort problem
Även Arbetsmiljöverket har förstås massor av information att komma med. Där konstaterar man att det här är ett stort arbetsmiljöproblem. Varje dag drabbas sex arbetstagare så allvarligt av hot och våld att de måste sjukskriva sig - och de allra, allra flesta är kvinnor.
Från verkets sida poängterar man också att det lönar sig att arbeta förebyggande, även då det gäller hot och våld. En särskilt framtagen kartläggning av risker för våld och hot inom omsorg och skola finns till exempel att rekvirera.