”Man behöver inte vara psykolog för att visa att man bryr sig” Stefan Kaarle

Piteå2013-10-05 06:01

Vad tänker du när det är dags att börja en ny arbetsvecka?

– Det kanske låter osannolikt, men jag tycker att det är skönt att komma igång. Jag tycker aldrig att det är jobbigt att gå till jobbet, tvärtom och helt ärligt. När semestern börjar gå mot sitt slut längtar jag tillbaka. Visst är det roligt att vara ledig, det är inte det – men jag älskar att jobba.

Vad är det som gör att du älskar ditt jobb?

– Det roligaste jag vet är att flyga och det får jag göra på jobbet.

Hur viktiga är dina arbetskamrater?

– Otroligt viktiga. Arbetskamraterna är A och O, det kanske är en klyscha men den är sann. Ingen vill sitta och äta oxfilé på restaurang om de inte trivs med sällskapet, då smakar maten inte heller bra. Vi har roligt på jobbet, är likasinnade och förenas i samma intresse, vi tycker om det vi gör och jag är inte unik i min känsla av att trivas så bra. Vi är lite som ett fotbollslag som jobbar tillsammans.

Om du har en dålig dag eller dålig vecka, hur gör du för att motivera dig själv?

– Vi har en uttalad strategi på jobbet där vi ställer oss frågan ”Är det mungipor upp, har vi roligt?”. Om svaret inte blir ja analyserar vi situationen. Den goda stämningen är viktig att bevara och även om vi har mycket ”gratis” så måste man ändå känna efter och prata om det. Sedan peppar vi och lyfter varandra om det behövs. Vi jobbar med mjuka frågor som handlar om att våga ge beröm och kritik. Att ta någon som ser hängig ut på axeln och fråga hur det är. Man behöver inte vara psykolog för att visa att man bryr sig.

Hur gör du för att tycka det är kul att jobba?

– Visst har vi prestationskrav som alla andra, men om vi inte känner att det är kul så säger vi ”Halt, vad håller vi på med?”. Så jobbar vi med att få upp arbetsglädje igen, för är den dålig blir outputen inte bra och man levererar inte. Tiden det tar har man igen senare.

Hur viktig är lönen för att du ska tycka att jobbet är bra?

– Lönen spelar roll. Dålig löneutveckling påverkar hela laget negativt och man hamnar lätt i en ond cirkel. Istället för att jobba mot målet gör man kanske något som är dåligt för kollektivet. Det är inte bara arbetsgivaren som ska vara nöjd med de anställda, de anställda ska också var nöjda med arbetsgivaren.

Har du något tips till andra?

– Det kanske låter som en oviktig fråga, men på alla våra arbetsplatsträffar har som punkt på dagordningen: ”Hur det känns på jobbet? Hur mår vi?”. För oss är det den viktigaste punkten, att tordas ställa frågan och att våga svara ärligt, vi tar den på allvar och skojar inte bort den.

Ålder: 43 år.

Gör: Stridspilot.

Intressen: Skidor, jaga, vara med familjen.

Guldstund på jobbet: ”När man tillsammans har löst en svår uppgift och tycker att man själv gjort en bra insats.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om