PT har i flera artiklar berättat om turerna kring hur mycket de äldre ska betala för maten i kommunen. Kommunfullmäktige har tidigare klubbat igenom att kostnadstäckningen ska ligga på 100 procent, alltså att de äldre inte ska få någon subvention alls utan betala exakt vad maten kostar.
Måltidsabonnenemangen har sedan höjts successivt och i går beslutade politikerna om bland annat en ökad kostnadstäckningsgrad från 93 till 95 procent när det gäller måltidsabonnemang inom äldreomsorgen.
Något som innebär en ökning på 125 kronor i månaden till totalt 3 635 kronor per månad (då ingår tre mål och ett mellanmål/dag) som de äldre ska betala från och med februari 2014.
Alternativa modeller
Men debatten var intensiv under fullmäktige i går och det klubbades även igenom att kommunstyrelsen i samverkan med teknik- och servicenämnden ska utreda om kostnadstäckningen verkligen ska vara 100 procent eller lägre? Samt också titta på alternativa modeller för fastställande av dagspris och på matens kvalité (det sista ett tilläggsförslag från vänsterpartiet).
Utredningen ska vara klar till budgetberedningen nästa år.
– Vi måste gå till botten med det här, sa Peter Roslund (S) kommunalråd som fick medhåll av Christer Lindström (S) ordförande i teknik- och servicenämnden som menade att det dessutom är oklart vad maten egentligen exakt kostar de äldre eftersom maten till både skolbarnen och de äldre lagas av samma råvaror i samma kök.
”Smaklös och kall”
Oppositionen var alla emot höjningen:
– Matkostnaderna har ju ökat med över 40 procent på fem år, har kvalitén på maten också ökat? undrade Helené Lindbäck, KD som fått indikationer på att maten har en väldigt ojämnt kvalité och ofta både kan vara kall, smaklös och överkryddad och dessutom kommer levererade i stora platsförpackningar som det blir väldigt sopberg av.
– Vi vet inte om vi betalar rätt pris för måltidsabonnemangen? sa Majvor Sjölund (C) som liksom Elisabeth Berg (M) ansåg att hela måltidsserviceorganisationen borde konkurrensutsättas på den fria marknaden.
– Varför inte vänta med att höja tills dess att utredningen är klar? sa Johnny Åström (NS)
Ann-Louise Hagström (MP) ville öka kravet på att maten ska vara lokalproducerad, något som per automatik borde leda till att den blev billigare.
En höjning av avgiften klubbades dock igenom, trots protester från alliansen, miljöpartiet och Norrbottens sjukvårdsparti.
– Vi får väl ser vad utredningen ger, konstaterade Åke Forslund (FP).