"Nu har vi stängt för sommaren, men öppnar igen i september. Vi kommer att hålla er uppdaterade om var och när så att ingen missar det", skriver Malmgatan 5 på sin Facebooksida.
– Ja, vi har för avsikt att öppna igen i september, sedan får vi återkomma med mer detaljer. Det är saker som hänger i luften så klart, vi måste få klart med både finansiering och annat för att kunna gå vidare. Jag kan inte säga så mycket mer i dagsläget, säger Lina Vikberg, projektledare.
I fredags hölls den sista kvällen i den populära ungdomsgården.
Varför håller ni stängt i sommar?
– Projekttiden har varit fram till den 31 maj hela tiden och i sommar har vi ingen lokal att vara i. Det är inte klart med nya lokal och vi kan inte vara kvar där vi är nu. Sedan bemannar vi enbart med volontärer och det är svårt att få ihop det under sommarmånaderna med allt annat som händer. Våra volontärer behöver också vara lediga under sommaren, säger Lina Vikberg.
Under de sex månader som ungdomsgården har hållit öppet har det varit stor uppslutning med mellan 40 till 100 ungdomar alla öppetkvällar, mest från högstadiet men även från gymnasiet, blandat med både tjejer och killar. Man har även sett att ungdomsgården haft en lugnande effekt på stan.
– Det är klart att ungdomarna rör sig mer ute när det är sommar av naturliga skäl och de åker även bort. Men nog ser vi att det hade varit bra att ha öppet för dem som behöver det, säger Lina Vikberg.
Piteå kommun stod i många år helt utan ungdomsgård, men i oktober förra året öppnade äntligen Malmgatan 5. Huvudman är Kustkyrkan i Jävre som hyrt lokalen av EFS Piteå, men ungdomsgården har skötts i samarbete med många olika frikyrkoförsamlingar i Piteå. Även Piteå kommun har stöttat satsningen med 40 000 kronor.
EFS kyrkan där ungdomsgården huserat i källaren, såldes dock nyligen till Kirunaföretaget DSI fastigheter. Men även personer bakom Malmgatan 5 var intresserade av att köpa fastigheten för att kunna driva den vidare som kyrka och ungdomsgård.
– Vi har så klart funderat i de banorna, undersökt möjligheten och ställt frågor till olika aktörer om de velat köpa den och vi då kunnat fortsätta att ha en ungdomsgård där. Men vi har också försökt att undersöka i våra egna led inom kyrkorna, om det funnits en möjlighet att köpa, sa Lina Vikberg till PT i april.