Mäklare slår ihop - dominerar marknaden

Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling slås ihop. I Piteå innebär det närmast total dominans på bostadsmarknaden. Hur det kommer att påverka och märkas är det ingen som vet.

Rikard Fahlman, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling, anser att det viktiga är att göra ett bra jobb, inte vad som står på skylten.

Rikard Fahlman, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling, anser att det viktiga är att göra ett bra jobb, inte vad som står på skylten.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2014-01-14 06:25

Redan i december köpte Swedbank Franchise det kända varumärket Svensk Fastighetsförmedling av norska DNB. Det innebär att Svensk Fastighetsförmedling hamnar i samma koncern som Fastighetsbyrån. Sett till hela Sverige tar de hand om närmare 40 procent av marknaden, men på vissa orter blir marknadsandelen betydligt större.

En stor aktör

I Piteå handlar det om mer än 90 procent av mäklarmarknaden. Räknar man in den kvot som köps/säljs privat så handlar det om mer än 80 procent. Närmast total dominans.

– Vi vet väldigt lite, men jag tror inte att det är negativt för kunden. På sikt bör vi snarare kunna erbjuda en ännu bättre tjänst, säger Stefan Bergstedt, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Piteå.

Slår ni samman till ett kontor i Piteå?

– Det är för tidigt att uttala sig om, men den här affären handlar väl om att stärka Fastighetsbyrån. På sikt försvinner kanske varumärket Svensk Fastighetsförmedling, säger Bergstedt.

Jobbar vidare

Rikard Fahlman är tillsammans med mäklarkollegan Per Lundgren franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Piteå. Han är inte orolig för framtiden.

– Vi jobbar på precis som tidigare. Vi har ett avtal med Svensk Fastighetsförmedling och vi har inte hört någon från den nya ägaren.

Tror du att Svensk Fastighetsförmedling försvinner?

– Det är möjligt att vi kommer att jobba under annat namn längre fram, men det viktiga är inte vad som står på skylten utan att vi som mäklare gör ett bra jobb, säger Rikard Fahlman.

Påverka konkurrensen

Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån, tror inte att sammanslagningen kommer att påverka konkurrensen negativt.

– Kunderna behöver inte vara oroliga. Det är en konkurrensutsatt marknad med kunder som ställer höga krav. Om vi gör samordningsvinster så bör det bli en fördel för kunderna.

På en ort som Piteå blir dominansen närmast total?

– Så är det, men om vi inte ser till kundernas bästa så kommer andra aktörer att komma in.

Finns en oro

Johan Vesterberg kan i nuläget inte säga något om hur sammanslagningen ska gå till. Han pratar om en process och först inom ett par år kommer ett enda företag att skapas.

– Det kommer att variera på olika orter. Jag tror att det kan se rätt olika ut. Båda bolagen drivs av franchisetagare som har avtal.

I branschen finns det en oro för att Swedbank, som är delägare av Hemnet, får kontroll över den nätbaserade tjänsten och på det sättet kan styra över bolånekunder till den egna banken.

– Det är en obefogad oro. Det finns ett regelverk som styr det, säger Johan Vesterberg.

Samtidigt har Konkurrensverket reagerat och kommer eventuellt att granska hela affären.

FAKTA sammanslagningen

Svensk Fastighetsförmedling har cirka 1 200 medarbetare fördelade på 230 mäklarkontor runt om i Sverige. Kontoren drivs av kedjans 160 franchisetagare.

Fastighetsbyrån ägs av Swedbank och har cirka 1 400 medarbetare med drygt 250 mäklarkontor över hela landet och i delar av Spanien. Kontoren drivs av franchisetagare.

I och med sammanslagningen ägs båda av Swedbank.

Hemnet startade 1998 och ägs av Fastighetsmäklarförbundet, Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling och Swedbank.

Sammanslagningen innebär att Swedbank kommer att äga 50 procent av Hemnet.

Franchise är en affärsmodell där ett varumärke, koncept eller produkt kan användas av (distribueras av) en oberoende näringsidkare mot en avgift till varumärkesägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om