Majoriteten säger nej till friskoleetableringar

Kommunen säger nej till både Lillpite och Hemmingsmarks friskoleansökningar. Endast moderaten Lage Hortlund hade en avvikande åsikt när ärendena behandlades av barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott i veckan.

Ruth Rahkola (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger nej till friskoleetableringarna. (Arkivbild)

Ruth Rahkola (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger nej till friskoleetableringarna. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-03-14 20:13

Det är Skolinspektionen som ska avgöra frågan (se faktarutan), men Piteå kommun har rätt att yttra sig och beslutet blev att inte tillstyrka ansökningarna om att få starta friskola. Varken i Hemmingsmark (där Dalbackens Friskola Ekonomiska förening vill starta "Dalbackens friskola) eller i Lillpite (där Ekonomiska föreningen för Lillpite Friskola vill starta "Lillpite friskola").

Ruth Rahkola (S), ordförande i nämnden har hela tiden varit tydlig med att "alla har rätt att söka":

– Men det vore ju konstigt om vi skulle tillstyrka det när vi själva gör bedömningen att "det här inte är bra". Alltså om vi inte själva vill fortsätta med egen verksamhet, då vore det konstigt om vi skulle tycka att "då kan någon annan ha en verksamhet där". Vi vill ha en sammanhållen skola, har hon tidigare sagt till PT.

I arbetsutskottet sitter fyra socialdemokrater och en moderat – Lage Hortlund. Han tillstyrkte dock ansökningarna och uppmanar de övriga partierna att göra detsamma när frågan tas upp igen av barn- och utbildningsnämnden den 26 mars.

– Piteå kommun har varken ekonomiska eller pedagogiska skäl att avslå ansökningarna. Man har ju i debatten hela tiden hävdat att det inte är en besparing och det är nog också en riktig bedömning, det kan till och med bli dyrare, säger Hortlund som ansar att man inte heller kunnat visa på att större enheter skulle ge bättre undervisning för eleverna.

Han förhoppning är att Skolinspektionen ska säga ja till friskoleetableringarna.

Jobbar på

Som PT tidigare berättat lever fortfarande hoppet för skolan i Lillpite, samt även Alterdalen. Detta eftersom S-politikerna nu anser att besluten om skolnedläggningar ska ses som ett "inriktningsbeslut" som kan ändras om inflyttning sker.

–  Först är det solklar att de ska lägga ner, sedan är det inte så. Det känns som att man är man tillbaka på ruta ett igen, säger Pär Jyrell, ordförande i Lillpite Ekonomiska förening.

Gör beskedet att ert arbete ändras på något vis?

– Nej, vi jobbar på som vanligt. Vi vet vad kommunen kommer att yrka på, så vi har redan börjat jobba fram de svar vi ska skicka till Skolinspektionen när remissen kommer tillbaka därifrån, säger Pär Jyrell.

En inventering som föreningen gjort visar att det finns 63 barn som skulle vilja börja i friskolan i Lillpite hösten 2015, till det tillkommer cirka 14 barn som är skrivna i Lillpite, men går språkslussen på Solanderskolan i Öjebyn.

FAKTA Så går friskoleansökningarna till

Den som vill starta eller utöka verksamheten vid en fristående skola, förskoleklass eller fritidshem, måste få ett godkännande av Skolinspektionen.

Skolinspektionen har nu tagit emot drygt 380 ansökningar inför läsåret 2015/16. Bland ansökningarna finns byarna i Lillpite och Hemmingsmark.

Skolinspektionen skickar ansökan på remiss till berörda kommuner i februari.

Under februari till augusti utreds ansökningarna.

Kommunernas yttranden ska ha inkommit i april.

Mellan maj och september fattar Skolinspektionen beslut om ansökningarna. Det innebär att både Lillpite och Hemmingsmark kan räkna med att få sina beslut någon gång under den perioden. Besluten kan överklagas.

Källa: Skolinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om