Lyckad corona-omställning för Jobbhälsan

Coronan gjorde att Jobbhälsan i Piteå fick ställa om rejält. Just nu utgör coronatester hos företagen en stor del av verksamheten.

Så här ser en stor del av Jobbhälsans arbete ut just nu. Vd:n Ann-Sofi Ökvist topsar arbetskamraten Anna-Karin Johansson, beteendevetare, som får negativt resultat.

Så här ser en stor del av Jobbhälsans arbete ut just nu. Vd:n Ann-Sofi Ökvist topsar arbetskamraten Anna-Karin Johansson, beteendevetare, som får negativt resultat.

Foto: Anders Sandlund

Piteå2021-03-22 06:00

Jobbhälsan i Norr har ofta planerat verksamheten för tre månader framåt. När pandemin kom sköts många företagsuppdrag på framtiden.

– Hjärnan startade upp på en gång; vad ska vi göra nu, minns vd:n Ann-Sofi Ökvist om läget i våras

Tidigt såg de testningen som en arbetsmiljöfråga.

– Det är så mycket oro kring det här: "kan jag smitta någon, har jag varit nånstans där jag drar med mig smitta"? 

– Vi bestämde oss för att det var där vi skulle vara. När antigen-testerna, snabbtesterna, kom, var vi igång direkt med det. 

Efter årsskiftet har de växlat upp. En del kundföretag har beställt screening av en grupp en gång i veckan. Andra beställer trippeltestning inom en vecka för den som personer som kan ha smittats.

Den övriga planerade verksamheten ligger till stora delar nere. Personalen har förståelse och är flexibel. En del arbetstid förläggs till kväll och helg.

– Ibland, för att hålla uppe produktion, har vi varit fyra, halv fem på morgonen ute på ett kundföretag.

Ofta utförs tester ute på företagen. Jobbhälsan tar med rullbord, bricka och utrustning och topsar på plats. Ibland i ett förråd eller garage.

– I snabbtesterna analyserar man på plats. Vi har vätska, stoppar ner tussen och droppar det på en platta. Man får svar på 15 minuter. Personen brukar vänta i bilen och sedan ringer vi upp, oavsett resultat.

Eventuellt positivt svar tas till läkare för smittspårning och anmälan till samlingsorganet Sminet för statistik.

De har hittat personer utan symptom som är smittbärare. Ann-Sofi Ökvist tycker att företagen tar ett stort samhällsansvar.

– Man säkrar produktionen, hälsan hos individer, minskar oron och underlättar för sjukvården.

– Vårt test är godkänt. Vi har haft kontakt med smittskyddsläkaren och ett positivt antigentest är ett positivt test. Då betraktas du som smittbärare. Då ska du vara hemma i sju dagar och två symptomfria dagar.

Jobbhälsan har klarat sig utan uppsägningar.

– Vi har använt korttidspermittering ett tag på viss profession. Vi har stångats och hittat nya vägar, säger Ann-Sofi Ökvist. 

Även på företagets mer ”normala” arbetsfält innebär pandemin nya frågor. Vad innebär exempelvis hemarbete i fråga om mående och ergonomi.

– Arbetsplatsen är många gånger en barriär som ser till att vi sover och äter bestämda tider. Vad händer när den rivs? Det är nya arbetsmiljöproblem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!