Under torsdagen skruvade LTU:s rektor Johan Sterte och kommunalrådet Peter Roslund (S) fast en liten skylt i vardagsrummet i Bryggeriet, en symbol för det fördjupade samarbete parterna vill åstadkomma för att underlätta för Piteås små och medelstora företag att komma in i universitetssfären.
– Vi har fått kritik från företag för att det är svårt att nå oss och den forskning och utveckling vi bedriver. I dag finns ingen tydlig väg in i universitetet, och det vill vi ändra på, säger Johan Sterte, som ger en självkritisk beskrivning att LTU tidvis varit en sluten värld utan större öppningar utåt.
– Det vill vi ändra på. Vi vill spela en annan roll emot näringslivet, säger Johan Sterte, som pekar på att under åren har det trots allt växt fram universitetsnära företagsbyar i både Luleå och Piteå.
Röckner ambassadör
Samarbetet mellan Piteå och LTU består i att Piteå kommuns tillväxtkontor med HelenéRöckner som chef, blir ambassadör i kontakterna mellan företag och LTU.
– Vi vet vad som händer i Piteås företagsvärld och har god kontakt med LTU. Det vi kan göra är att att när vi ser att ett företag vill utvecklas kan vi koppla ihop det med rätt institution, säger HelenéRöckner.
– Vi vill att det ska bli lättare för Piteås företag att nå LTU, säger Peter Roslund.
Johan Sterte pekar på att det redan finns ett gott samarbete mellan LTU och delar av Piteås näringsliv. Lindbäcks Bygg i Öjebyn anges som bästa exemplet på hur ett universitet och ett företag kan samverka för att ta fram nya produkter. För ett drygt år sedan tog också universitetet via sitt dotterbolag LTU Green Fuels över Chemrecs ekonomiskt havererade BioDME-verksamhet.
Och i Piteå finns potential att utveckla fler samarbeten.
Stark forskning
– Vi har Sveriges starkaste forskning där vi är erkänt duktiga på marknadsföring och teknik. Vi har en stor bredd som företag kan ha nytta av, säger Johan Sterte, som pekar på att det kan LTU bidra med, men företag kan också ge LTU utrymme.
– Vi har studenter som behöver examinationsplatser, där är små och medelstora företag är viktiga, menar LTU-rektorn, som också berättar om en nysatsning till hösten.
– Vi har ett eget vetenskapens hus i Luleå där vi byggt upp fyra "IVA-noder" (Ingenjörsvetenskapsakademien), i Luleå, Piteå, Kiruna och Skellefteå. Från och med i höst börjar vi videosända föreläsningar till bland annat vardagsrummet i Piteå. Intresserade kan komma för att höra intressanta framställningar, säger Johan Sterte, som uppger att på sikt kommer företagarna i Piteå också att kunna ta del av internationella föreläsningar vidarebefordrade av IVA i Stockholm.