LTU Green Fuels kallställs

Hoppet är inte ute för LTU Green Fuels i Piteå. Men nu handlar det om att kallställa anläggningen i väntan på ny finansiering av verksamheten.

Projektledare. Personalen har till stor del hittat nya jobb, men om anläggningen kallställs ska en projektledare finnas på plats i väntan på bättre tider.

Projektledare. Personalen har till stor del hittat nya jobb, men om anläggningen kallställs ska en projektledare finnas på plats i väntan på bättre tider.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2016-09-01 16:13

PT har i flera artiklar berättat om nedläggningen av LTU Green Fuels verksamhet i Piteå. När forskningsanslaget tog slut var inte Energimyndigheten villigt att tillskjuta mer pengar. Följden blev att de 18 anställda varslades i november i fjol och för två månader sedan gjorde 14 av dem sin sista arbetsdag.

I avtalet med Smurfit Kappa så ska anläggningen monteras ner och marken återställas i sitt ursprungliga skick om verksamheten läggs ner, men Rikard Gebart, professor på LTU, har gott hopp om att det inte ska gå så långt. Alternativet är att kallställa anläggningen i väntan på nya forskningspengar.

– Det kostar cirka åtta miljoner för de närmaste två åren. Energimyndigheten har beslutat att gå in med hälften och nu hoppas vi att länsstyrelsen, landstinget och i viss mån Piteå kommun står för resterande kostnader, säger Rikard Gebart.

Att lägga ner anläggningen skulle innebära ett gigantiskt resursslöseri. Den kostade 300 miljoner av bygga var av 80 miljoner kom från privata intressenter. Driften av anläggningen kostar cirka 36 miljoner per år.

– Det ser ändå rätt ljust ut. Vi tror att det finns goda möjligheter att dra i gång anläggningen igen, men det behövs nytt kapital.

Tills dess behövs det alltså cirka fyra miljoner per år för att hålla liv i en kallställd anläggning.

– Det är tillstånd som ska förnyas och inspektioner som måste göras. Just nu har vi tre anställda kvar och under kallställningstiden ska vi ha en person, projektledaren, kvar, säger Rikard Gebart.

Så det är inte vägs ände?

– Nej, det finns ett stort intresse. Vi hoppas att politiken skapar förutsättningar och signalerar till kommersiella intressenter. Vi har också förhoppningar om att kunna söka pengar från EU:s forskningsprogram framöver. Kanske med vissa detaljförändringar när det gäller produkter och råvaror, säger Rikard Gebart.

Vad tror du själv?

– Jag tror på en fortsättning. Det finns ett politiskt beslut om att fordonsflottan i Sverige ska vara fossilfri 2030 och där ligger vi i framkant för att leverera lösningar.

Ett problem med att kallställa och sedan starta om anläggningen igen är att den kunniga personalen inte finns kvar.

– Nej, alla har fått nya bra jobb och då måste vi utbilda nya personer. Då är det bra att projektledaren finns kvar. Det finns också kunskap på universitetet, säger Rikard Gebart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om