LRF kräver att kameror ska övervaka skogen

Stölder av diesel och verktyg från skogsmaskiner har eskalerat de senaste månaderna i Pitebygden. Blå diesel och larm räcker inte för att stoppa stölderna så nu vill LRF underlätta för kameraövervakning.- Senaste veckan har jag blivit av med 400 liter diesel, säger Rickard Lundgren, skogsentreprenör, uppgivet.

"Vi hara jobbat mycket brottsförebyggande och det har gett resultat", säger Ulf Sandström, vd för norra skogsägarna. FOTO: Sanna Eriksson

"Vi hara jobbat mycket brottsförebyggande och det har gett resultat", säger Ulf Sandström, vd för norra skogsägarna. FOTO: Sanna Eriksson

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2012-11-01 06:00

Skogsmaskinföretag har i många år haft problem med stölder av diesel och verktyg. För ungefär sex år sedan började skogsentreprenörer i Pitebygden färga dieseln blå och stölderna minskade. I hela landet stjäls diesel för ungefär 10 miljoner kronor per år. Där har man inte kommit lika lång som i norr när det gäller brottsförebyggande åtgärder.

Trots allt förebyggande arbete så har stölderna eskalerat den senaste tiden.

- Det brukar gå i vågor, säger Ulf Sandström, vd för norra skogsentreprenörerna.

Mer vaksamhet
Skogsentreprenörerna har jobbat aktivt brottsförebyggande tillsammans med polisen i flera år och det har gett resultat.

- Vi är mer uppmärksamma på vilka bilar vi ser, entreprenörerna har mer kontakt med varandra. Vi stöldmärker verktyg vilket gör det lättare att återfå godset om polisen tar tjuvarna, färgar diesel och använder oss av en sms-tjänst .

När man blivit drabbad av stöld ringer man ett speciellt larmnummer och meddelar vad som hänt. Detta skickas sedan ut till alla medlemmar vilket gör att de blir mer vaksamma.

För någon dag sedan fick medlemmarna sms att diesel stulit från en entreprenör från Hemmingsmark då han arbetade i Arvidsjaur.

- Han hade blå diesel i en maskin och den lämnades kvar, medan man tog från den maskin som inte hade färgad diesel. Det visar att märkningen fungerar, säger Anders Öhman, skogsentreprenör.

Beredskapen är förhöjd nu när man vet att tjuvar är i farten. Alla är mer vaksamma och noterar bilnummer på misstänkta bilar.

- Vi kan meddela polisen om man håller till i ett område där man vet att det är stöldbegärligt så kör de förbi i preventivt syfte och kanske avskräcker de tjuvarna litegrann.

Mår jättedåligt
När en entreprenör drabbas av dieselstöld så innebär det förutom pengarna för dieseln ett merarbete.

Nytt bränsle måste köras ut på morgonen och maskinen ska fyllas. Innan det går måste den luftas ett par timmar vilket gör att tusenlappar försvinner och i med att maskinen står stilla.

- Men humöret är det som kostar på mest, säger Rickard Lundgren.

Förr tankade man maskinerna på kvällen för att snabbt kunna komma igång på morgonen. Det görs inte längre.

- En del mår jättedåligt över alla stölder. Jag vet en som överväger att sluta för det har blivit för jobbigt, säger Ulf Sandström.

Tar saken i egna händer
Han är orolig för att det till slut kommer att bli så att entreprenörer tar saken i egna händer.

- När man pressas nog långt så. Jag vet att en del sovit över i arbetsbaracken på helgen för att vara redo när tjuvarna kommer. Det kan ju sluta riktigt illa, säger Sandström.

Han liksom övriga kan inte förstå att det ska vara så svårt att tillåta kameraövervakning. LRF jobbar för att en översyn av kameralagen görs.

- Vi vill att man ska få använda kameror för att övervaka maskiner i skogen. Vi tycker att det är brottsprevention och då ska man inte behöva tillstånd, säger Nils-Olov Lindfors, LRF-ordförande, som liksom många andra bönder drabbats av stölder i skogen och till och med i sin egen maskinhall.

Både skogsentreprenörerna och LRF är kritiska till att länsstyrelsen är så restriktiv.

- Sen kostar det flera tusen att söka tillstånd och det oavsett om man får det eller ej.

Att området ska vara inhägnat är ett orealistiskt krav.

- Arbetskojorna flyttas ofta så det är omöjligt hägna in, reglerna måste anpassas till verkligheten, säger Lindfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om