- Vi anser att allemansrätten bör diskuteras. I dag tar folk den allt för givet. Bärplockarna är oinformerade och oförsiktiga. De känner inte till hur man ska bete sig i skog och mark, säger Stefan Hardselius, lokalavdelningsordförande för LRF i Älvsbyn.
Skräpar ned
Hardselius menar även på att bärplockarna är dåliga på engelska och förstår därmed inte upplysningar från bland annat jägare. Ett annat problem är säkerheten kring jakttider.
- Medlemmar i ett jaktlag vet var de andra medlemmarna sitter någonstans. Detta gäller inte bärplockarna. De kan komma och gå hur som helst. Det är en stor säkerhetsrisk.
Själv så upplever han inte något problem med säkerhetsrisker i sitt distrikt. Däremot så berättar han att det lätt blir mycket skräp efter bärplockarna.
- När många människor stannar på ett ställe så kommer mycket sopor. Speciellt i det här fallet då det rör sig om många östeuropéer, som inte har den traditionen att man plockar bort skräp efter sig som vi har här i Sverige, säger Stefan Hardselius.
För många bärplockare
Pär Isaksson är avgående ordförande för LRF Norrbotten. Han är bekymrad över antalet bärplockare.
- Varje år kommer det fler och fler bärplockare. Jag tycker att antalet bör regleras. Bärplockarna gör samma skada på omgivningen som en hjord med renar gör. De praktiskt taget tampar ned allt som kommer i deras väg.
Pär Isaksson berättar att LRF inte är ute efter att ta bort allemansrätten. Han vill se tydligare regler och riktlinjer för vad som ska gälla i skog och mark.
- Vi vill gärna ha en dialog med bärföretagen och komma fram till något som fungerar för båda parter.
Isaksson ser även ett annat problem med för mycket folk i skogarna.
- Oftast är det så att folk kommer söderifrån för att jaga. Dessa människor tar ledigt från sina jobb bara för att kunna delta i jakten. Då är det väldigt trist när jakten inte kan genomföras på grund av att folk är i vägen.