I januari gick den ideella förening som bedrev verksamhet i Kårhuset och hyrde lokalen i andra hand av LTU i konkurs. Studenterna fick nya lokaler i universitetsbyggnaden och LTU sa upp hyreskontraktet med kommunbolaget PNF (Piteå näringsfastigheter).
I våras skrev PT att Kårhuset skulle byggas om till kontorslokaler, men enligt Lars Nilsson gäller inte det spåret längre.
– Nej, nu väntar vi på ett politiskt beslut från kommunens sida. Det finns en plan som har med utbildning att göra, men det hänger ihop med annat. Det är lite olyckligt att det drar ut på tiden, för vi har alternativa uthyrningsmöjligheter, säger Lars Nilsson.
Måste Kårhuset byggas om?
– Ja, både renoveras och byggas om och eventuellt byggas ut. Det handlar om flera miljoner, säger Lars Nilsson.
Piteå kommuns näringslivschef David Sundström bekräftar att det förs diskussioner så väl internt som externt om Kårhusets framtid.
– Det finns tänkbara hyresgäster, men inget är klart i nuläget.
LTU sa även upp ytor inne i universitetsbyggnaden, men det blev inte så många kvadratmeter som befarades inledningsvis.
– Men vi har tomma lokaler i b-korridoren som nog måste byggas om, säger Lars Nilsson.
Kan LTU säga upp fler delar?
– Inget som är på gång, men det beror väl på hur många stundenter som söker dit. Vi får väl se hur det ser ut när det är dags att omförhandla hyreskontrakten.
På Furunäset är 500–600 kvadratmeter outhyrda (Tyréns tidigare lokaler). Till detta kan läggas hälsocentralen vars kontrakt löper över hela 2017.
– Som vi förstått så ska allt vara tömt vid årsskiftet, men det är landstinget som disponerar byggnaden under 2017. Samtidigt måste vi påbörja förberedelserna för att hitta någon annan hyresgäst, säger Nilsson.
Gastank Swedens tidigare lokal i Öjebyn är till hälften uthyrd. I den andra hälften står Gastanks maskinpark.
– Det är våra ägodelar nu och vi hoppas att någon ska ha användning för dem.
Att det finns tomma lokalytor ska inte tolkas som kris för PNF. Tvärtom menar Kurt Nilsson att det är nära den nedre gränsen.
– Vi behöver lediga ytor på 3-5 procent av beståndet för att möta efterfrågan. Vi har fortfarande marginal, men om trenden fortsätter så kan det bli aktuellt att bygga nya industrilokaler. Då fordras det att det finns avsatt mark.
– Ett större problem är parkeringsproblemen i stan. Det är ett orosmoln som måste lösas, inte minst för patienterna som besöker hälsocentralen i Piteå, säger Kurt Nilsson.