Tisdag kallade Stefan Tornberg och riksdagskandidaterna Nils-Olof Lindfors från Luleå och Anna Sundström, Seskarö, till presskonferens för att meddela partiets valmanifest för Norrbotten.
Där slås bland annat fast: ”Byggandet av Norrbotniabanan är viktig för att ta vara på den utvecklingspotential för Norrbottens näringsliv”, och det finns, bekräftar Centerns länspolitiker Stefan Tornberg, stämmobeslut på att banan ska byggas.
Det mandatet har dock inte Centern (läs Annie Lööf) följt när regeringen beslutat säga nej till Norrbotniabanan AB:s begäran om att regeringen ska ställa sig bakom en ansökan om EU-stöd ur det så kallade TNE-T programmet.
Gick emot
Tillsammans med de övriga borgerliga partierna Moderaterna, KD och Folkpartiet har Centern sagt nej trots att EU öppnat möjligheterna till stöd.
– Det är naturligtvis besvärande. Men vi har inte det förhandlingsutrymme som behövs för att få gehör och vi skulle heller aldrig spräcka en regering på en sådan fråga, säger Lindfors.
– Vi får inte gehör för all vår politik, säger Anna Sundström.
Stefan Tornberg säger att han är trots allt rätt nöjd över de infrastrukturpengar som gått till Norrbotten. Det har bland annat blivit mer pengar till enskilda vägar.
Nils-Olov Lindfors säger att visst vill Centern bygga Norrbotniabanan, men har också full förståelse för att regeringen satsar miljarder på ”Förbifart Stockholm” och att det ska investeras i en ostkustlänk.
– Det har också norrbottningarna nytta av, menar rikdagskandidat Lindfors, som vill kryssa sig in i riksdagen och där aspirerar han på att bli näringsminister, miljöminister eller landsbygdminister.
– Blir jag det får regeringen den mest kompetenta minister de haft, säger Lindfors, som uppger att hans CV innehåller både FN- och Världsbanksuppdrag.
Sågar utredning
Centern går bland annat annars till val på att en utredares förslag på att skrota bygdemedlen ska skickas till sophinken.
– Det är provocerande, säger Nils-Olov Lindfors, som vill se större utbetalningar till de vattenkraftskommuner som utnyttjats av Vattenfall i decennier och som enbart fått ”kaffepengar” i ersättning.
Lindfors och Tornberg kommenterade också Post Nord:s beslut att flytta terminalen i Luleå till Umeå.
– Det är inte bra men det är en bolagsfråga som inte politiken kan påverka, sade Stefan Tornberg.