LO lyfter frågan om ungas utbildning

Fler unga i Piteå är arbetslösa men färre obehöriga till gymnasiet. Det visar rapporten Ung i Norrbotten som LO-distriktet i Norra Sverige tagit fram.

PITEÅ2013-06-01 06:01

Rapporten visar sambandet mellan skola, arbetslöshet och uppväxtvillkor. Att klara gymnasiet anses vara en förutsättning för att komma in på arbetsmarknaden. Det är något som LO-distriktet i Norra Sverige vill lyfta fram.

– Vi vill tränga in djupare in i samhällsdebatten, säger Maria Stenberg, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige.

Hög arbetslöshet

– I Piteå är ungdomsarbetslösheten fruktansvärt hög. Från 2008 till 2012 har ungdomsarbetslösheten gått från 14 procent till 23. Det är mycket, samtidigt verkar man ha arbetat med skolan då fler fullföljer för att få sin gymnasiebehörighet men trots det är det fortfarande hög arbetslöshet, säger Maria Stenberg.

Det tycker hon är intressant, att trots att det är fler som får behörighet och har en fullgjord gymnasieutbildning är ungdomsarbetslösheten ändå hög. Men hon kan inte svara på vad det kan tänkas bero på.

Direkt efter utbildning anser Maria Stenberg att det är viktigt att unga kommer in på arbetsmarknaden, eftersom det i dag ofta efterfrågas både utbildning och erfarenhet.

– Siffrorna tyder på att det inte har hjälpt att unga försöker klara av gymnasiet. Det är jätteviktigt att du får ditt första jobb, förklarar hon.

Övergången mellan utbildning och arbetsmarknad behöver stärkas, framgår i rapporten. Ett förslag som LO-distriktet pekar på är att införa yrkesintroduktionsutbildning för att unga ska kunna jobba 75 procent och studera 25 procent. På så sätt kan unga etablera sig på arbetsmarknaden och samtidigt fortsätta utbilda sig för att bredda sin utbildning.

– Om man skulle öppna upp de kommunala arbetsplatserna kan man säkra ett generationsskifte på ett bättre sätt, anser hon.

Distriktet föreslår också att kvaliteten i gymnasieskolan och yrkesprogrammens utveckling bör utredas i relation till branschernas krav.

FAKTA Andel registrerade unga arbetslösa, 18–24 år (procent)

2008 2012

Arvidsjaur 15,4 23

Arjeplog 12,4 11,3

Älvsbyn 15 17,8

Piteå 14 23,1

Norrbotten 14,8 20,4

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om