LO-facken protesterade mot sänkt a-kassa

A-KASSAN. Sänk inte a-kassan! Under den parollen manifesterade LO-facken på torsdagen mot regeringens planerade försämringar. I Piteå samlades ett hundratal personer för att protestera på Byxtorget. På kvällen var det mångdubbelt fler i Luleå.

Piteå2006-12-15 00:00
Regeringens förslag till förändringar av a-kassan har fått kritik från många håll. 240 000 medborgare har skrivit på protestlistor mot nedskärningarna. Under torsdagen manifesterades det på många håll i landet och LO:s ordförande, Wanja Lundby Wedin, fördömer "en politik som ökar klyftorna och slår mot tiotusentals redan utsatta människor". I uppropet heter det vidare att "en stark a-kassa ger trygghet för alla eftersom det håller uppe lönerna på en rimlig nivå. Då behöver de arbetslösa inte bjuda under varandra för att få jobb".

Bekämpar arbetslösa

I Piteå samlades LO-facken på Byxtorget. Ett hundratal åhörare hukade i det kylslagna vädret och dragplåstret Ronny Eriksson bjöd på så väl finurliga elakheter mot regeringen som nyskrivna sånger som han framförde ackompanjerad av Benneth Fagerlund.

Anna Lena Eriksson, sektionsordförande för Kommunal i Piteå, var en av talarna på Byxtorget och hon kallade förslaget för "ett ideologiskt hastverk".

- Förändringarna i a-kassan slår hårdast mot arbetslösa och likadant med skattesänkningen. Det här är ett försök att ställa de som arbetar mot de arbetslösa, ja, ett slag mot hela fackföreningsrörelsen. Regeringen borde bekämpa arbetslösheten och inte de arbetslösa.

Hård kritik

Anita Engström, ordförande för LO-distriktet, slog fast att regeringens dyrare och sämre
a-kassa kommer att slå hårt mot unga och att det i slutänden kommer att leda till att många fler måste vända sig till de sociala myndigheterna för att överleva.

Även de lokala borgerliga politikerna fick hård kritik för att de vägrat debattera a-kasseförsämringarna med LO-folk och långtidsarbetslösa (se artikel i PT den 13 december).

- Jag förstår om de känner sig besvärade, men nog är det märkligt att de inte vill stå för den politik de företräder. Under valrörelsen hade de ju inga problem med det, så varför vill de inte diskutera nu? Jag tycker faktiskt man kan kräva lite mer av en gruppledare för ett parti, säger Agneta Nilsson, Kommunal.

Vädra missnöjet

Vid sidan av torsdagens manifestation uppmanar SSU alla oroliga och missnöjda att ta kontakt med sina lokala borgerliga riksdagsledamöter. I Norrbotten finns det två, moderaten Krister Hammarbergh och centerpartisten Stefan Tornberg.

- Vi vill markera att förslaget saknar folkligt stöd. Förhoppningen är att många vädrar sitt missnöje. Det ska kännas om man tänker riva upp tryggheten med rötterna, säger Johan Sparrman, ordförande för SSU Norrbotten.

Under torsdagskvällen kulminerade missnöjet med regeringspolitiken vid en stor manifestation i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om