Victoria Hjorth var en av de som uppmärksammade ett starkt lysande sken på himlen när de var på väg hem sent på lördagskvällen. Efter att ha hämtat en tubkikare fick de återigen syn på ljusfenomenet och stannade för att filma genom kikaren. Trots att det nu syntes att det var en ballong så fanns funderingarna kvar.
– Vi fattade ändå inte var det var för någonting, den var så vit och stor, säger Victoria Hjorth.
Med tanke på omvärldssituationen menar Victoria Hjorth att man såklart reagerar över något så annorlunda, och att det var flera med henne som sett och funderat över ljusskenet, som utan kikare bara såg ut som en "väldigt, väldigt stark stjärna".
Mattias Forsberg, kommunikationsansvarig på Esrange Space Center, konstaterar att det onekligen ser ut som deras ballong Transat och förklarar att ballongen är gjord av transparent plast, som därmed lyser upp när solen ligger på underifrån. Själv var han förvånad att den syntes så bra hela vägen till Piteå.
– Jag kunde inte tänka mig att den skulle synas så bra ända från Piteåtrakten.
I lördags kväll släpptes ballongen Transat upp från rymdbasen Esrange Space Center utanför Kiruna. Ballongen är en av flera forskningsballonger som skickas från rymdbasen. Forsberg berättar att Transat-ballongen kommer från den franska rymdstyrelsen CNEF och är deras första transatlantiska ballong, som alltså ska flyga över Atlanten och förväntas landa i norra Kanada under onsdagen.
– Det brukar ta fyra till sex dagar, men nu var vindarna lite snabbare, så de pratar om 3,5 dygn.
Ballongen flyger på 40 kilometers höjd, och det är först uppe i stratosfären som ballongen expanderar till sin fulla storlek, vilket är drygt 100 meter i diameter och en volym av 800 000 kubikmeter. Storleken gör att den blev synlig i Piteå, trots att den antagligen var minst 25 mil bort, på sin väg mot Kanada. Ballongen i sig väger flera ton och är dessutom utrustad med en nyttolast på ungefär 900 kilo, vilken är det som kan ses hänga under ballongen. Ballongens uppdrag är att samla in information om växthusgaser i atmosfären.
Forsberg berättar avslutningsvis att det finns planer på att släppa en ny ballong redan tisdag natt, så för den som är uppmärksam kanske även NASA's ballong XL-Calibur kan skådas från Piteåtrakterna.