Omkring 120 deltagare från regionens företag och kommuner fanns på torsdagen på plats i Austicum för att diskutera hur man på ett bra sätt kan jobba med belysning i offentliga miljöer.
Här diskuterades ljus som en fråga om både folkhälsa och jämställdhet, där människor, ofta kvinnor, väljer bort att gå, cykla eller åka kollektivt på grund av otrygghet, förknippat med vissa platser.
Attraktionskraft
Thomas Sundqvist, förvaltningschef på samhällsbyggnadskontoret, lyfter fram ledorden trygghet, trivsamhet och orienterbarhet, som avgörande i arbetet med ljus i offentliga miljöer. Han ser ljuset som en viktig attraktionskraft på en ort och betonar vikten av att belysningen blir rätt för platsen.
– Kommunen har en belysningsplan och i den ingår bland annat hur man ska jobba med ljus på allmän plats och i kulturmiljöer, dit Norrmalm, Furunäset och kyrkbyn i Öjebyn hör.
Kristin Hammarberg, från LTU business och ansvarig för konferensen, säger att det är roligt att kunna anordna en konferens av det här slaget i Norrbotten.
Många aktörer
– Det finns liknande konferenser söderut, men genom att arbete med ljus i offentliga miljöer bygger på samarbete mellan kommuner, och flera andra aktörer så är det bra att kunna ha konferensen i Piteå dit folk från regionen kan ta sig, säger hon.
Kristin Hammarberg säger att man lyckats locka några av de bästa i världen på ljus till konferensen.
– En av dem är Kai Piippo, designchef på ÅF Lightning. Han vill främja det nordiska ljuset som han beskriver som unikt men han vill också förvalta mörkret.