Ljus framtid på ultralätta vingar

JUBILEUM. I år fyller Piteå Flygklubb 40 år. Det firas genom en satsning på framtidens privatplan. De nya så kallade ultralätta planen är det som ska säkra klubbens överlevnad.- Det har funnits motstånd inom klubben mot en övergång till de nya planen, men vi har insett att det är mycket billigare, säger Gunnar Lundkvist, sekreterare i Piteå FK.

Piteå2006-09-30 00:00
Flyget inom Piteå Flygklubb och övriga flygklubbar i Sverige står inför en förändring. De gamla standardflygen ligger på ett överpris och det blir allt dyrare att flyga.

- Kostnaden för privatflyget har ökat. Bränslet har blivit mycket dyrare och ligger på 11 kronor litern, om skatter och moms införs som det pratas om kan det kosta 20 kronor per liter, berättar Roger Pettersson, skolchef på Piteå Flygklubb.

Höjda avgifter

Dessutom har avgifterna till bland annat Luftfartsverket höjts och med dålig konkurrens bland tillverkarna har utvecklingen av standardflygen i princip stått still i flera decennier.

Motorerna är oftast samma som på 50-60-talet medan priset inte är satt därefter.

Lösningen för Sveriges flygklubbar är därför ett nytt flygplan - Ultralätt A, eller Ultralätt B. På Långnäs flygfält använder Piteå Flygklubb Ultralätt B, ett roderstyrt plan som köpts in. Fördelarna jämfört med de normalklassade flygplanen är framför allt priset.

Jämförs med sportbil

- Ett normalt plan är ungefär 300 procent dyrare att flyga, berättar Gunnar Lundkvist.

- Alla klubbar kommer att inse att det är för dyrt, menar
Rikard Isaksson, flyginstruktör inom Piteå Flygklubb.

Det ultralätta planet jämförs nu med en dyrare sportbil.

- En vanlig svensson har inte möjlighet att äga ett normalklassat plan, men det kan man göra med de här, säger Rikard Isaksson.

- Vi brukar säga att det är som att äga en sportbil. Det är ungefär lika dyrt, det vill säga 500 000 kronor, säger Gunnar Lundkvist.

Kan flyga längre

Faktum är att ett nytt exemplar av planen kan fås för runt 300 000 kronor. Dessutom går det att flyga fyra gånger så långt på lika mycket bensin, bullret är mindre och startsträckan är bara drygt 50 meter.

- Om några år kommer det överhuvudtaget inte att finnas normalklassade plan i flygklubbarna, tror Rikard Isaksson.

Tidigare ansågs inte de ultralätta planen vara tillräckligt säkra men när de nu är det, tas de tvåsitsiga planen emot med öppna armar. Piteå Flygklubb satsar lagom till sitt 40-årsjubileum hårt på de nya flyg-flugorna.

Ett certifikat i Ultralätt B kostar runt 25 000 kronor, för paramotor (ett flygsätt med skärm och motor) runt 10 000 kronor och för normalklassade flygplan 75 000-100 000 kronor.

Palme ville blidka väljarna

Satsningen på de billigare flygsätten har inneburit fler medlemmar för flygklubben som nu har 85 stycken.

Banan på Långnäs är ett eget kapitel för sig själv i historieskrivningen. Flygfältet som kommunen nu äger och som klubben arrenderar byggdes 1968.

Olof Palme lovade att bygga en militärflygplats som ett sätt att blidka väljarna, problemet var bara att militären inte ville ha den. Den ansågs ligga för nära kusten och därmed inom skjutavstånd för fientliga fartyg.

"Otroligt välbyggt"

Piteå Flygklubb stod under sina första år utan flygfält och därför uppvaktades militärmakten. Men försvaret ville inte ens erkänna att flygfältet fanns.

Därför dröjde det till 1972, innan flygfältet stod till förfogande.

- Det är otroligt välbyggt här, banan är 2012 meter lång och 25 meter bred och jämn, säger Gunnar Lundkvist.

Just nu förekommer allt från dragracing till biltest och privatflyg inom flygfältets område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om