Liten minskning av allvarliga förlossningskador

Andelen kejsarsnitt och allvarliga bristningar vid förlossningar varierar stort i landet. Norrbotten ligger bäst till i landet med 2,4 procent av förstföderskorna som får skador i bäckenbotten.

Födsel. Lyckan över att ha fått en barn kan grumlas av allvarliga bristningar och skador i bäckenbotten.

Födsel. Lyckan över att ha fått en barn kan grumlas av allvarliga bristningar och skador i bäckenbotten.

Foto: Annas Profylax

PITEÅ2017-03-21 10:04

Allvarliga bristningar vid förlossningar minskar något sett över en tioårsperiod visar ny statistik från Socialstyrelsen. Men skillnaderna i landet är stora. 5,3 procent av förstföderskorna fick 2015 bristningar i bäckenbotten som drabbar ändtarmsmuskeln.

I Stockholm läns landsting drabbades 7,3 procent av förstföderskorna jämfört med 2,4 procent i Norrbotten vilket är den lägsta siffran i landet. En liten minskning av bristningar har skett under åren, om än liten.

– Det kan finnas flera förklaringar till varför det ser olika ut, bland annat hur bra man är på att upptäcka skador. Samtidigt borde det inte vara så stora skillnader i landet, och förhoppningen är att de sjukhus som har en hög andel bristningar kan analysera sina siffor och utifrån detta arbeta för att minska dem, säger Olof Stephansson, sakkunnig vid Socialstyrelsen och förlossningsöverläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Tiden som kvinnorna tillbringar på sjukhus efter förlossning fortsätter att minska. Medelvårdtiden för 2015 ligger på 1,8 dygn efter vaginal förlossning och 3 dygn efter kejsarsnitt.

– Det är viktigt att utvecklingen mot kortare vårdtider följs upp, både när det gäller konsekvenser för kvinnornas hälsa och patienternas upplevelser. Tidig hemgång förutsätter att det finns ett bra system på sjukhusen för uppföljning av mödrars och barns hälsa, säger Olof Stephansson.

En positiv nyhet är att rökningen bland tonårsmödrar går ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om