Liam blev av med cykeln

Liam Norin blev av med cykeln redan andra skoldagen. Samma dag försvann även en vespa. Bägge stölderna inträffade på Strömbackaskolan.

Marie Burman säger att fler bör stöldmärka sina cyklar.

Marie Burman säger att fler bör stöldmärka sina cyklar.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-08-26 22:00

År 2014 anmäldes 70 900 cykelstölder i Sverige, vilket är en ökning med sju procent jämfört med föregående år. Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten.

En som vet hur det känns att bli av med sitt färdmedel är Liam Norin som går första året på Strömbackaskolan. Redan andra skoldagen blev hans cykel stulen vid den lilla cykelparkeringen närmast skolans glasentré.

– Det var ingen fin cykel, en grå, äldre. Men jag behöver den för att ta mig till skolan för jag bor på Annelund. Nu måste jag ha busskort eller gå, säger han.

Ifjol blev hans bror Pontus av med en helt ny cykel, också den stölden inträffade på en av Strömbackas cykelparkeringar.

– Hans cykel var helt ny och den var låst. Själv hade jag tyvärr inte hunnit köpa något lås...

Även en blå vespa blev stulen i tisdags vid cykelparkeringen närmast akuten. Den hittades dock snabbt i Centrumområdet efter ett tips.

– Sonen hade glömt nyckeln i och då försvann den. Vi gjorde en stöldanmälan och efterlyste på sociala medier. Ett par timmar senare hörde polisen av sig. Vi hade jättetur, säger Peter Hansson.

Enligt skolchef Britta Dahlén, vill skolledningen gärna veta om cyklar eller mopeder blir stulna i anslutning till skolområdet.

– Det är polisen som ska utreda, men det är ändå viktigt om vi får veta så att vi kan angripa problemet.

Få åker dit

De flesta cykelstölder förblir ouppklarade, eftersom det sällan finns en identifierad misstänkt person. År 2013 personuppklarades 715 cykelstölder, vilket motsvarar en procent. Det faktum att ingen skyldig hittas, torde inte spela någon större roll för ägaren – huvudsaken att man får tillbaka sin cykel.

Men om man ska gå efter Piteåpolisens cykelförråd, kan man dra slutsatsen att många inte bryr sig om att söka efter sin borttappade cykel. Här står nämligen minst 40 cyklar och väntar på att få rulla vidare.

Marie Burman, receptionist vid polisen konstaterar att flera av dem är nya, dyra cyklar.

– Det är ungefär samma flöde av hittecyklar varje år. Ett litet uppsving är det ju under våren och sommaren.

Märkning

Hon anser att många cyklar som kommer in skulle kunna hitta sina ägare om folk var bättre på att märka dem.

– Här finns gratis utrustning att låna, en särskild apparat för att märka cyklar. Ett annat sätt är att veta ramnumret eller rista in sitt personnummer på cykeln.

Vad som ska hända med de 40 cyklarna i polisens förråd är inte klart ännu.

– Var tredje-fjärde månad brukar vi köra dem till Repris, men vi har inget avtal med dem nu i och med den nya organisationen, säger Marie Burman.

Till och med sista juli har 85 cyklar anmälts stulna i Piteå. Samma period ifjol var antalet 119.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om