För första gången sedan man börja räkna antalet fiskar i trappan i Sikfors passerar antalet havsöringar 1 000-strecket (1 012 stycken) och det är även rekord för antalet laxar, 1 907 stycken. Glädjande på alla sätt, men långt till de nivåer som kan garantera stabila och livskraftiga stammar i Piteälven.
– Det är glädjande, men sett över åren har vi inga spikraka kurvor uppåt. Det varierar över åren och det behövs många fler individer som vandrar upp, säger Jan Isaksson.
Förbättra laxtrappan
Laxen har en livscykel på flera år och de laxar som vandrat upp i år bör vara frukten av de som vandrade upp 2009 (1 048 individer). Samtidigt gick bara 532 individer upp 2010 och det kan vara en indikation på att färre laxar går upp 2016.
Samtidigt vet man att alla laxar inte hittar till fisktrappan och i flera år har det talats om att något måste göras.
– Vi för löpande diskussioner med Skelleftekraft. Vi anser att det behövs mer lockvatten till trappan och vi behöver också säkra att smoltnedgången blir så bra som möjligt.
Flera orsaker
Att det trots allt pekar mot att fler laxfiskar går upp i Piteälven beror på flera faktorer. En faktor är att fisket med fasta redskap i älvmynningen har minskat sedan 2003. För närvarande finns ett avtal med Jävre byamän som stoppar fisket på sju av byns 13 fiskeplatser.
– Det har definitivt minskat trycket. Regleringen av nätfisket på grundare vatten liksom begränsade kvoter för Östersjöfisket bidrar också. Vi väntar på en laxförvaltningsplan från EU, men den är uppskjuten, säger Jan Isaksson.
Det positiva, enligt Isaksson, är att man numera tittar mer älvspecifikt från kust och hela vägen upp. Vad och hur man ska göra.
Restaurerat älvbotten
I Piteälven har omfattande restaureringar efter flottningen genomförts de senaste åren. På en yta av 150 hektar har 600 000 kubikmeter block, sten och grus lagts ut. Torrlagda delar har återkopplats till älvens vatten och en rad andra åtgärder har genomförts i syfte att underlätta för laxens vandring och lek.
– Det tar tid innan det här arbetet ger effekt, upptill tolv år. Det elfiske som genomförts visar positiva resultat både när det gäller utbredning och antal. Vi är väldigt måna om att de här lekområdena får vara i fred. Tyvärr är det inte alla som respekterar det.
Flottledsrensningen är inne på sista etappen. Det som återstår är några biflöden, bland annat Stockforsälven i Piteå kommun.
– Vi är många som samarbetar, men det gäller att ha tålamod. På sikt hoppas vi få så stora bestånd att Piteälven kan erbjuda en hållbar och betydelsefull sportfisketurism, säger Jan Isaksson.