Antalet dödade och skadade på fyrhjulingar har ökat markant på senare år. Detta i takt med att fyrhjulingen, liksom snöskotern gjorde för många år sedan, övergick från att ha varit ett renodlat arbetsredskap i skogen och jordbruket, till att bli en fritidsmaskin.
Enligt Maria Wedin, trafiksäkerhetsexpert på Länsförsäkringar, orsakas olycksökningen främst av okunskap.
– Det har inte sett så bra ut de senaste åren. Försäkringstagarna har inte all information, vilket körkort man ska ha, var man får köra, hur fyrhjulingen ska vara registrerad.
Länsförsäkringar jobbar aktivt med att finansiera forskning för att öka kunskapen kring denna typ av olyckor, med fokus på barn och ungdomars risker ur ett föräldraperspektiv.
– Vi har barnolyckor på de här fordonen oavsett hur de är registrerade. Det ser vi extra allvarligt på. Vi tar reda på hur föräldrarna resonerar. Det är viktigt att de får information så att fordonen används på ett korrekt sätt.
När det gäller arbetsplatsolyckor med fyrhjulingar inblandade, finns ingen renodlad statistik eftersom dylika skoterolyckor är inbakade i samma siffror.
– Mellan 30 och 40 arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro där fyrhjuling eller snöskoter är inblandade anmäls i Sverige årligen, säger Kjell Blom, utredare vid Arbetsmiljöverket.
Maria Wedin anser att mer utbildning behövs om man ska använda fyrhjulingen som arbetsredskap.
– Ofta körs de i en lite tuffare terräng, det behövs utbildning i hur man kör och det finns aktörer som håller kurser.
Länsförsäkringar vurmar även för två andra säkerhetsaspekter.
– Den ena handlar om att köra nykter. 60 procent eller sex av tio förare var alkoholpåverkade när de omkom på sin fyrhjuling. I de flesta fall har fyrhjulingen vält och landat med föraren under sig.
– En annan uppmaning är att använda hjälm. Huvudskador resulterar i många dödsfall och stora lidanden.
Hjälm är obligatoriskt när man kör en fyrhjuling som räknas som terränghjuling, motorcykel, moped eller traktor b. Hjälmkraven för terränghjuling och traktor b är nya från 1 januari 2016.
Enligt Transportstyrelsens statistik har sju personer som färdats på fyrhjuling i Norrbotten, skadats utanför vägtrafik från 2006 till 30 juni i år. Fem personer skadades måttligt, två lindrigt.
Under samma tid inträffade 28 olyckor i länet med fyrhjuling i trafiken. Tre personer avled, en blev allvarligt skadad, elva måttligt skadade och 13 blev lindrigt skadade.