Låsta positioner mellan parterna

Det är gott om tid att förhandla, men i nuläget är positionerna låsta och parterna skyller på varandra.

Risk. Delade meningar om orsak och verkan, men risken för konflikt inom bygg- och målarsektorn är stor.

Risk. Delade meningar om orsak och verkan, men risken för konflikt inom bygg- och målarsektorn är stor.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2016-03-31 18:49

Byggnads lägger skulden på arbetsgivarparten, Sveriges Byggindustrier, som anses ha förhalat förhandlingar om framtidens utmaningar. Byggnads vill bland annat vässa huvudentreprenörsansvar för att råda bot på lönedumpning och osäkra arbetsplatser. Även arbetat för en seriös och konkret satsning på att välkomna såväl kvinnor, ungdomar och nyanlända till byggbranschen har lyfts.

– Arbetsgivarsidan lägger allt fokus på makten över lönebildningen. De angriper det lönesystem vi förhandlade fram 2010, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Sveriges Byggindustrier har självklart en annan uppfattning och hävdar att de under en längre tid sökt samförstånd kring byggbranschens framtida utmaningar utan resultat.

– I grund och botten handlar det om att Byggnads ledning inte vill förstå hur byggbranschens framtid ser ut, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier, som varnar för att Byggnads avtalskrav leder till ökade kostnader på över åtta procent och att många företag i så fall går omkull.

Även på målarsidan är positionerna låsta. Målarförbundets varsel har mötts av en spegelblockout från Måleriföretagen. Enligt egen utsago för att kunna undanta samhällsviktiga funktioner från konflikten.

Än har inte oberoende medlare kallats in, men så kommer sannolikt att ske.

På torsdagskvällen kom ett färdigt industriavtal som brukar tjäna som riktmärke för den övriga avtalsrörelsen. Samtidigt är det uppenbart att det mullrar inom många förbund och en storkonflikt under våren kan i nuläget inte uteslutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om