Larven är en träfjäril

Fyra naturmänniskor berättar  vad de vet  om den okända larven.

Fyra naturmänniskor berättar vad de vet om den okända larven.

Foto: Runo Åhlund

Piteå2009-08-07 06:00
I lördagens tidning på sida 25 fanns en bild på en till synes spelande tjäderhöna och en bild på en stor larv och så vitt jag kan se rör det sig om en allmän träfjäril. Fjärilen i fråga är en spinnare som förekommer i alla slags marker med stora, grova lövträd. Vingbredden är upp till 88 millimeter. Fjärilen är i huvudsak gråmelerad och har ett perfekt kamouflage när den sitter på en grå, skrovlig trädstam, närmast osynlig.
Larven kan bli mellan 80-100 millimeter lång och den lever i stammen av lövträd och fruktträd och övervintrar två gånger in-
nan den förpuppar sig och så småningom flyger.
Efter snart 50 vårar i tjäderskogen har jag sett till synes spelande tjäderhönor många gånger. När hönorna samlas på lekplatsen under den så kallade hönveckan kan man se detta beteende. När de kommer för nära varandra burrar de ofta upp halsen som en flaskborste och fäller upp stjärten som tupparna gör och kan uppträda hotfullt mot sina gelikar. Det hela rör sig troligtvis om irritation fåglarna emellan.
Samma sak ser man vår och höst när tjäderhönor sitter på grusvägar och plockar småsten till sina muskelmagar. Kommer du med bil och stannar nära fågeln beter den sig ofta på samma sätt. Den går ner i vägdiket med uppburrad hals och lyft och delvis uppspänd stjärt. Den är nog irriterad även här. Den gillar helt enkelt inte att du kommer så nära.
Att det sen finns skogsfågelhönor som fått för mycket tupphormon är en annan, mycket intressant sak. En vår på sent 1960-tal iakttog jag en regelrätt spelande tjäderhöna som hade mycket konstiga och helt oefterhärmliga läten för sig. Det finns både sterila orr- och tjäderhönor som i vissa fall mer liknar tupp än höna och i andra fall inget av det. Det finns många fascinerande skapelser i vår herres hage.


Tore Nordlund, Pitholm, meddelar att det blir en fjäril vid namn allmän trädfjäril, cossus cossus på latin. Den lever på bland annat döda träd i något år innan den försvinner ner i marken och kommer upp som fjäril.

Lillemor Åkerlund i Sjulnäs skriver att fjärilen är rätt vanlig i Sverige men det är inte ofta man ser den förutom på sensommaren när den stora köttfärgade larven är på väg från sitt födoträd till en säker plats där den kan förpuppa sig. Larven lever flera år inuti lövträd och har ibland blivit behandlad som en skadeinsekt eftersom den med åren orsakar gångar i träden. Ett dramatiskt namn på arten är också allmän träddödare eftersom man antagit att den kan döda träd.


Linus Lindkvist har hört av sig och lämnat samma uppgift om larven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om