Lärorikt besök på akuten

Jag har alltid varit nyfiken på vad som händer om man blir sjuk eller gör sig illa och måste åka till akuten. Därför begav jag mig till akutmottagningen på Piteå älvdals sjukhus för att få svar på mina frågor.

I jobbet som ambulanssjukvårdare förekommer det en hel del tunga lyft. Därför måste de som arbetar här träna jättemycket. Här får jag prova på hur det är att bli hämtad av en ambulans.

I jobbet som ambulanssjukvårdare förekommer det en hel del tunga lyft. Därför måste de som arbetar här träna jättemycket. Här får jag prova på hur det är att bli hämtad av en ambulans.

Foto: Maria Johansson

Piteå2011-02-14 06:00

Birgitta Carlsson, som är enhetschef på IVAK (intensivvårdsavdelningen och akuten), visar oss runt på avdelningen och vi får träffa personalen som berättar om sina arbeten. Vi får veta att det inte spelar någon roll vilken tid på dygnet som man behöver vård.

Akutmottagningen är öppen dygnet runt. Efter klockan 17:00 finns dessutom jourcentralen i samma lokaler. Där arbetar läkare från vårdcentralen. Så det är inte ovanligt att man kan få träffa samma läkare på akuten som man träffar på sin vårdcentral.

Förkorta väntetiden
De allra flesta, både barn och vuxna, kommer till akuten på egen hand.

- De flesta barn som kommer hit, kommer genom entrén tillsammans med sina föräldrar. Det är inte så många barn som kommer in med ambulansen, berättar Veronica Högling som arbetar som sjuksköterska på akuten.

När man kommer till akuten får man först berätta varför man är där i luckan vid entrén, sedan får man sitta och vänta i väntrummet. Där finns det leksaker och böcker som man kan fördriva tiden med. Personalen på akuten försöker alltid att prioritera barn så att de får komma in fortare, så att väntan inte blir så lång.

Limma sår
- De flesta barn som kommer till oss har hög feber, infektioner eller sårskador, säger Veronica Högling.

Jag tycker det är lite småläskigt att behöva sy, men Veronica berättar att man nuförtiden inte syr alla sår. De allra flesta sår som inte är för stora, limmar doktorn ihop innan han tejpar. Något som en del barn brukar tycka är spännande.

De som har brutit ett ben eller en arm blir gipsad i gipsrummet. Jag får prova på hur det är att få armen bandagerad. De snälla sköterskorna pysslar om mig och innan jag hinner blinka har jag fått ett bandage om armen.

I samma korridor som gipsrummet finns traumarummet. Det är här som svårt skadade eller sjuka hamnar efter att de har blivit hämtad av ambulans. Rummet är utrustat med allt som personalen kan tänkas behöva för att de ska kunna hjälpa patienten utan att behöva lämna rummet.

Minisjukhus på hjul
Vi fortsätter vår rundvandring och hälsar på hos personalen på ambulansen där Jessica Löfbom arbetar som ambulanssjukvårdare. Tillsammans med sin kollega Patrik Flodström visar hon oss hur det ser ut i ambulansen. Jag blir förvånad över att det finns så mycket saker. Ambulansen är fylld av utrustning från golv till tak. Det är som ett minisjukhus på hjul.

- Vi kan göra allt som sjukhuset kan göra förutom att röntga och operera patienter, berättar Patrik flodström.

Det allra första som ambulanssjukvårdarna gör när de kommer till någon som har ringt larmnumret 112 är att undersöka patienten och göra en första bedömning för att se hur allvarligt det är.

En del barn kan bli rädda när de blir hämtade med ambulans. Därför åker alltid en förälder eller annan anhörig med i ambulansen för att barnet ska känna sig trygg.

- När vi träffar ett barn som är sjuk börjar vi alltid med att presentera oss och låter föräldrarna hjälpa till så mycket som möjligt för att barnet inte ska bli rädd, säger Patrik Flodström.

Mjukdjur till alla barn
Jag får prova på hur känns att bli omhändertagen av ambulanspersonalen. Efter att de har lagt mig på ambulansens bår bäddar de om mig i en filt och spänner fast säkerhetsbältet runt min mage innan de skjutsar in mig i ambulansen.

Där kontrollerar Jessica mitt blodtryck samtidigt som hon berättar för mig vad hon gör. Alla barn som åker med ambulansen får ett mjukdjur. Eftersom jag var så duktig fick även jag ett gosigt mjukdjur.

Stanna kvar
Om man är allvarligt skadad eller jättesjuk kan man behöva stanna kvar på intensivvårdsavdelningen (IVA) efter att man har kommit in till akuten. Man får då ligga i ett speciellt rum som är utrustat med en mängd olika apparater som kontrollerar hur man mår.

I dessa rum sitter någon från IVA och övervakar en så att de snabbt ser om man blir sämre. På IVA finns det tre sådana rum samt tre rum som kallas för HIA. I de rummen ligger personer som har problem med hjärtat.

De blir uppkopplade i en maskin som kallas för EKG som skickar ut information till monitorer. På dessa skärmar kan personalen se hur hjärtat arbetar.

Efter att jag har fått prova på hur det kan vara att bli hämtad av en ambulans och blivit omhändertagen på akuten kan jag lova att det inte finns något att vara rädd för. De som arbetar i ambulansen och på akuten är jättesnälla och de är specialutbildade för att hjälpa en om man behöver vård. Det känns tryggt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om