Lärare tvingas avstå sin inlasningsrätt

SKOLA. Piteå kommun kräver att åtta lärare ska avstå från sin inlasningsrätt under läsåret 2006-07. Annars får de inte hoppa in som vikarier. Lärarförbundet har accepterat att undantaget skrivs in i kollektivavtalet. Lärarnas Riksförbund säger däremot nej.

Piteå2006-09-02 00:00
I mitten av augusti upphörde anställningarna för de 33 grundskollärare som Piteå kommun i vintras varslade om uppsägning. Orsaken var minskade elevkullar, och de uppsagda lärarnas enda möjlighet att få lärarjobb i kommunen det kommande läsåret är nu att hoppa in som vikarier.

Men åtta av lärarna måste först skriva på ett avtal där de säger ifrån sig inlasningsrätten de kommande tolv månaderna. Annars blir deras möjligheter att få lärarvikariat i Piteå kommun ytterst begränsade.

- Om vi inte gör så här räcker det med att de vikarierar en dag för att de ska bli tillsvidareanställda igen enligt lagen om anställningsskydd. Då har de en uppsägningstid på sex månader, och vi har inte pengar att ha kvar dem så länge, säger Agneta Widmark, personalchef på Piteå kommun.

Ur kommunens synvinkel kan därför de lärare som inte skriver på avtalet i så fall bara bli aktuella för vikariat som är längre än sex månader, och det är inte säkert att något sådant dyker upp. De flesta vikariat som uppstår är korttidsvikariat på allt från enstaka dagar till ett par månader.

Las 2000

Paragraf 5 i lagen om anställningsskydd (Las 2000) säger att den som vikarierat hos en arbetsgivare sammanlagt tre år (1 095 dagar) under de senaste fem åren automatiskt blir tillsvidareanställd.

De åtta lärarna hade samtliga vikarierat i tre år innan de fick sina fasta tjänster, men bara hunnit ha de fasta jobben i 1-2 år innan de blev uppsagda. Det innebär att de 1 095 vikariedagar de samlat ihop under de tre första åren fortfarande räknas in i femårsperioden. Övriga uppsagda lärare har haft fast lärartjänst längre tid, och därmed färre vikariedagar under samma femårsperiod.

Lokalt avtal

För att slippa ifrån återanställningskravet har Piteå kommun därför tecknat ett lokalt kollektivavtal med Lärarförbundet, så att de åtta lärarna ska kunna avsäga sig sin inlasningsrätt läsåret 2006-07.

- Det har inte varit lätt för oss att ta det här beslutet. Vi har haft kontakt med jurister och ombudsmän på Lärarförbundets kansli i Stockholm innan vi skrev under avtalet, för det här är något som inte har gjorts förr. Nu gör vi det här på prov under ett år, sen får vi se, säger Britt Eriksson, ordförande för Lärarförbundet i Piteå.

Varför har ni gått med på det här?

- Annars skulle de här lärarna inte ha blivit erbjudna några vikariat, i varje fall inte dem som är kortare än sex månader. Men nu har de möjlighet att vikariera som lärare i Piteå kommun både längre och kortare tid, och riskerar inte att någon annan går om dem i tid.

Behåller förtur

Avtalet gör att lärarna får räkna de dagar de jobbar som anställningsdagar, vilket innebär att de behåller sin förtur. Däremot får de inte räkna de arbetade dagarna som las-kvalificerande vikariedagar.

- Jag varken rekommenderar eller avråder våra medlemmar från att skriva på. Det är deras eget val och ingen kan tvinga dem, säger Britt Eriksson.

Men skriver de inte på avtalet så får de inte heller några vikariat i Piteå kommun?

- Nej, i varje fall inte de vikariat som är kortare än sex månader, enligt vad arbetsgivaren har sagt.

Säger nej

Det andra lärarfacket, Lärarnas Riksförbund, har inte skrivit på avtalet med Piteå kommun, och har inte för avsikt att göra det.

- Vi kan inte gå med på avtal som försämrar våra medlemmars villkor. De ska inte behöva skriva bort sina lagliga rättigheter. Därför skriver vi inte på, säger Maria Karlsson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Piteå.

En av de berörda lärarna är anslutna till Lärarnas Riksförbund. Av de sju som är anslutna till Lärarförbundet har fem skrivit på avtalet, och två funderar fortfarande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om