Från den 1 juli 2015 krävs legitimation för lärare och förskollärare för att självständigt få sätta betyg och för att kunna bli tillsvidareanställda. Dock med vissa undantag. Det handlar då bland annat om undervisning i yrkesämnen och modersmål. För att få undervisa krävs både legitimation och behörighet.
Inte attraktivt
I många län råder lärarbrist och Norrbotten är inget undantag. Främsta anledningen är de omfattande pensionsavgångar som redan inletts kombinerat med att läraryrket inte lockar tillräckligt många. Sammantaget medför detta att konkurrensen om legitimerade lärare är knivskarp.
– Jag skulle nog hävda att det handlar om en tickande bomb även om det just nu ser ganska bra ut för vår del, säger Ingemar Jernelöf, skolchef i Piteå kommun.
Jernelöf tror att situationen i älvdalen är betydligt bistrare.
För närvarande är bra precis 75 procent av Piteås 717 lärare i grund- och gymnasieskola legitimerade. Flertalet av återstoden väntar på att få sin legitimation.
– Om det småtickar hos oss tror jag det dundrar hos andra, säger han.
Något som exempelvis kollegan i Älvsbyn, Jan-Erik Backman indirekt bekräftar.
– Konkurrensen med att hitta legitimerade lärare är knivskarp, säger han.
”Tillfredställande”
I dagsläget har 88 procent av lärarna legitimation. Ett femtontal väntar dessutom på att få sin. Utifrån detta anser Backman att situationen i Älvsbyn är tillfredställande, som han uttrycker det, men han ser stora orosmoln torna upp sig.
– Fyrkanten är vårt rekryteringsområde. I dagslägen pendlar ungefär hälften av vår lärarpersonal i grundskola och gymnasium in till Älvsbyn. Vi vet samtidigt att Luleå har ett behov av uppemot 700 lärare de närmaste åren, konstaterar Jan-Erik Backman.
Det här kommer att ställa till problem framöver. Lärare från exempelvis Piteå som pendlar till Älvsbyn har i allt större grad nu kunnat erbjudas arbete i hemkommunen. Något som tidigare i princip var, om inte omöjligt så i vart fall näst intill.
PT har sökt skolchefen i Arvidsjaur, Anette Ryhlén som dessvärre varit upptagen i utbildningsdagar, men av de knappt hundra lärare som finns registrerade för grund- och gymnasieskolan, har i dagsläget 73 fått sin legitimation.
Bland de 98 registrerade lärarna finns även lärare där legitimation inte är nödvändigt för att vara behörig att sätta betyg.
Väntar in
Av de 25 som alltså inte har lärarleg, finns dels ett stort antal som inte behöver, resterande har sökt och väntar på att erhålla den.
I Arjeplog bedömer Roy Andersson, rektor vid Hornavanskolan som är ortens gymnasieskola, situationen som positiv.
– Det ser ljust ut. Av de 20-talet lärare vi har, tror jag bara att det är två eller möjligen tre som ännu inte fått sin legitimation. Jag är inte orolig på den fronten, säger Andersson.
På ungefär samma sätt resonerar rektorskollegan vid Kyrkholmsskolans grundskola.
– Av våra 14 lärare är det bara två som inte fått ut sin legitimation än, säger Ola Sonidsson.
Det betyder att 86 procent är behöriga och legitimerade.