Länspsykiatrin får kritik

Brist på rutiner gör att personalen riskerar att utsättas för våld och under kvällar får de arbeta ensamma med patienter. Länspsykiatrin i Öjebyn får skarp kritik.

KRAV. Arbetsmiljöverket har granskat verksamheten vid Länspsykiatrin i Öjebyn där den hittat allvarliga brister som ensamarbete och att personal riskerar att utsättas för hot och våld. (Arkivbild)

KRAV. Arbetsmiljöverket har granskat verksamheten vid Länspsykiatrin i Öjebyn där den hittat allvarliga brister som ensamarbete och att personal riskerar att utsättas för hot och våld. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2018-03-21 20:15

Den 8 november förra året genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion vid Länspsykiatrin i Öjebyn. Den visar att enheten dras med brister som gör att verket ställt skarpa krav på åtgärder.

Inspektionsmeddelandet berättar att det förekommer situationer, särskilt under helger och under kvällar där personal får arbeta ensamma med ibland utåtagerande patienter. Exempel på ensamarbete kan enligt inspektionen vara vid larm, akutintag av patienter och patienters in- eller utpasseringar från enheten.

Här anser verket att länspsykiatrin inte bedömt om dessa situationer är förenade med sådana risker att personal kan skadas om det inträffar en hot- eller våldssituation. Av rapporten framgår också att andelen män minskat i verksamheten, fler personer är oerfarna, det saknas utbildning och kunskaper som behövs för arbetet. Här kräver verket bland annat att länspsykiatrin ska se över bemanningen under kvällar och helger, och bedöma om bemanningens sammansättning under kvällar och helger är förenat med risker.

Arbetsmiljöverket fann också att länspsykiatrin inte har rutiner för att utreda och bedöma patienternas psykiska mående, "så att ni utifrån detta kan bedöma riskerna för utåtagerande beteende och riskerna att de utsätter arbetstagare för hot om våld".

Verket skriver också i rapporten att det finns brister i utformningen av intagningsavdelningens lokaler. Lokalen saknar reträttmöjligheter på avdelningen och personal ser inte patienterna på rastgården om det är mörkt ute.

Länspsykiatrin får också ta itu med att det finns brister när vikarier och nya skötare ska introduceras i verksamheten. Det finns inte tid avsatt för de som har till uppgift att lära upp de nya som anställts.

"Otillräcklig introduktion gör att vikarier och ny personal riskerar onödiga psykiska påfrestningar i arbetet på grund av att de inte får nödvändiga kunskaper och det stöd de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter", skriver verket.

Personalen saknar dessutom forum där de kan diskutera situationer, dilemman och psykiska påfrestningar med en resursperson utanför arbetsgruppen. "Stöd och handledning är en viktig motkraft när det gäller att förebygga ohälsa relaterat till psykiska påfrestningar i arbetet", skriver Arbetsmiljöverket i sin rapport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!