Längre och bättre liv för cancerdrabbade
Alltfler som drabbas av cancer lever längre och bättre och botas helt i allt högre grad. Den relativa femårsöverlevnaden hos kvinnor som fått diagnosen bröstcancer är i dag cirka 85 procent. Prognosen för prostatacancer är något sämre, behandlingen är inte lika framgångsrik; 75-80 procent lever fem år efter att sjukdomen upptäckts.
Lunchföreläsningen om framför allt prostatacancer och bröstcancer hade lockat en hel del åhörare.
Foto: Robert Lundberg
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen av alla med 9 263 konstaterade fall år 2006. På andra plats kommer bröstcancer med 7 059 nyupptäckta fall och på tredje plats hamnar tarmcancer med 5 799 fall.
De cancerformer som skördar flest liv är i tur och ordning lungcancer, tarmcancer och prostatacancer.
Kvinnor tåligare
Kvinnor överlever generellt sett cancersjukdom bättre än män; 60 procent av kvinnorna som drabbats av någon form av cancer lever 10 år efter upptäckten. Motsvarande siffra för män är 50 procent.
I Sverige orsakas 25 procent av alla dödsfall av cancer.
Behandlingen av framför allt prostatacancer är väldigt tuff. Bland annat därför kan ett alternativ till operation, strålbehandling, kastration eller vilken behandling som skulle kunna bli aktuell vara att avvakta.
Prostatacancer är betydligt svårare att upptäcka än bröstcancer. Prostatakörteln är så placerad i kroppen att den är svårare att undersöka och behandla. Ett första symtom på prostatacancer kan vara att mannen, som då vanligen är över 50 år, börjar få svårt att kissa. Den allra vanligaste orsaken till kissbesvär är dock en godartad förstoring av prostatakörteln, något som inte alls har med cancer att göra, framhöll Roger Henriksson.
Kontroversiellt test
Naturligtvis tog Henriksson upp de kontroversiella så kallade PSA-testen, ett omdebatterat hjälpmedel för att upptäcka prostatacancer. Roger Henriksson stack inte under stol med sin uppfattning att detta test bör användas med stor försiktighet, eftersom frågetecknen och osäkerheten kring testresultaten är "oerhört många". Ibland kan ett PSA-test göra större skada än nytta och leda till försämrad livskvalitet hos patienten.
Man kanske vållar den testade stor oro helt i onödan. Eller så sätter man in en smärtsam behandling med svåra konsekvenser som sedan visar sig ha varit obehövlig. För screening lämpar sig testet inte alls, framhöll Henriksson, en åsikt som enligt honom även delas av Socialstyrelsen.
En behandlingsmetod som var betydligt vanligare förr är kirurgisk kastration, en i och för sig enkel ("det är i princip inte svårare att kastrera en man än en katt") och effektiv behandling som dock har nackdelen av att vara definitiv och irreparabel. Den opererade kan drabbas av så kallat kastrationssyndrom: vederbörande förlorar (sexuell) lust och förmåga, drabbas av trötthet, psykisk obalans, förändrad kroppskonstitution samt minskad muskelkraft och arbetskapacitet.
Kirurgisk kastration är vanligast i Västerbottens län, men förekommer överhuvud taget inte på Gotland. Norrbotten ligger på listans övre halva. Roger Henriksson tror att detta till stor del är en resursfråga, att man är mer benägen att ta till denna kostnadseffektiva behandling på en klinik som har små resurser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!