Lång väntan för migränpatienter

Tomas Ekström förespråkar en metod som går ut på att lokalbedöva muskeln för att reparera nervskadan som orsakar smärta.

Tomas Ekström förespråkar en metod som går ut på att lokalbedöva muskeln för att reparera nervskadan som orsakar smärta.

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2015-08-14 19:50

Runt 200 000 människor lider av kronisk migrän, men det tar i genomsnitt åtta år innan patienten får en framgångsrik behandling. Anledningen är att sjukvården saknar fullständig kunskap, menar Tor Ansved, neurolog och verksamhetschef på Neurology Clinic Stockholm, Sophiahemmet.

Världshälsoorganisationen, WHO, listar kronisk migrän som ett av de tillstånd som är mest handikappande i världen. Ändå tar det i genomsnitt 8,3 år att få diagnos och framgångsrik behandling. Det visar en undersökning av företaget Gfk Scandinavia på uppdrag av Allergan, i samarbete med Migränförbundet.

– Mellan 13 och 15 procent av befolkningen beräknas lida av migrän. När det gäller kronisk migrän handlar det om 2 till 4 procent, säger Tor Ansved, neurolog på Neurology Clinic Stockholm, Sophiahemmet.

Bristande kunskap

Kunskapen om behandlingsmetoder är ofullständig i hela samhället, menar han.

– I öppenvården prövar man en till två mediciner, och sedan ingenting mer. Patienter upplever att kunskapen är begränsad.

Tomas Ekström, smärtspecialist på Ekströms Smärtklinik i Piteå, har patienter som har lidit av migrän i många år. Migränpatienter utgör en stor del av det totala antalet patienter i Norrbotten, menar han.

– Kronisk smärta och diffusa besvär står för ungefär 70 procent av alla som söker vård.

Allmänheten har bristande kunskap om migrän och behandling. Många patienter vet inte vilken hjälp som finns att tillgå.

– En del har fått diagnosen, andra inte, säger Tor Ansved.

Tomas Ekström menar att kunskapsnivån är för låg.

– Svenska läkare behöver ingen vidareutbildning för att få behålla sin legitimation. De har en förlegad kunskap från tiden på universitetet.

Stora kostnader

Enligt Magnus Tuvesson, distriktläkare och verksamhetschef på Hortlax hälsocentral, är det ovanligt med remiss till specialister.

– Oftast hittar vi en behandling. Vi går igenom besvären, ger läkemedel och ta hjälp av sjukgymnaster. Men läkemedel kan förvärra huvudvärken.

Tomas Ekström menar att det är en tillfällig lösning.

– Medicinerna motverkar att kärlen vidgar sig, men åtgärdar inte orsaken. Patienterna kommer tillbaka. Om landstinget inför adekvat behandling så skulle de spara hälften av sina kostnader.

Tor Ansved har patienter med mellan 25 och 30 huvudvärksdagar per månad.

– Obehandlad migrän utgör en stor kostnad för samhället eftersom det framförallt drabbar personer i produktiv ålder, säger han.

Diagnos och behandling

Behandlingen utgörs av en kombination av egenvård, sjukgymnastik och läkemedel.

– Men många kan inte ta läkemedlen på grund av biverkningar, säger Tor Ansved.

Han behandlar regelbundet sina patienter med botox. Tomas Ekström ger varken botox eller inflammationsdämpande läkemedel.

– Muskler som är spända tar inte upp läkemedel eftersom de inte har någon blodgenomströmning, säger han.

Han använder tandläkarbedövning för att lokalbedöva muskler för reparera nervskador som orsakar smärta. Det kompletteras med ordentlig sömn och en minuts vila per timme under tiden nervskadan reparera.

– Det räcker med en behandling för att bli symptomfri.

Migrän

Migrän inträffar när muskler har fått syrebrist, blivit hårda och stela och trycker mot en nerv som ger upphov till smärta. För att reparera nervskadan måste nerven avlastas så det skyddande höljet, den såkallade myelinskidan, återuppbyggs. Medeltrycket på nerven ska ligga på mindre än 30 mmhg.

Migrän kännetecknas av intensiv, ofta pulserande huvudvärk i kombination med illamående, och känslighet för ljus och ljud. Smärtan förvärras av fysisk aktivitet. Benägenheten att få migrän är medfödd.

För att ställa diagnosen kronisk migrän så måste patienten ha minst femton huvudverksdagar på en månad. Migrän är vanligare bland kvinnor än män eftersom det har en stark koppling till hormoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om