Lång väntan för att få tandställning

TANDVÅRD. Många barn och ungdomar är i behov av någon form av tandreglering. Men den som behöver hjälp får vänta. I nuläget är kötiden cirka tre år i Piteå.

Piteå2007-06-09 00:00
Uppskattningsvis har tre av fyra barn någon form av bettavvikelse. Det är så vanligt att lindriga bettavvikelser ses som en naturlig variation och därmed ingenting som behöver åtgärdas. Mindre komplicerade behandlingar med enklare avtagbara tandställningar utförs ofta i allmäntandvården medan komplicerade behandlingar med fastsittande tandställningar utförs av specialister. I Sverige får ungefär vart fjärde barn hjälp av specialisttandvården.

I Norrbotten har behovet av tandreglering lett till långa köer. Väntetiden i Piteå och Luleå är för närvarande cirka tre år.

- Väntetiden är lång, men situationen är ändå hanterbar. Visst skulle man kunna önska sig mer resurser, men det är en politisk fråga, säger Eva Östman-Andersson, övertandläkare på tandregleringen vid Folktandvårdens kompetenscentrum i Luleå.

Lång väntan

Varför är det så långa köer?

- Det beror mycket på babyboomen i början av 90-talet, men i takt med att barnkullarna blir mindre så minskar köerna. Vi har också fått hjälp av tandsköterskor som specialutbildats för att kunna utföra delar av tandregleringsarbetet.

- Handlar det om akuta problem där det finns risk för vävnadsskada så går man givetvis före i kön.

I vissa fall får ungdomar vänta så länge på behandling att de hinner fylla 19 år och därmed inte längre är berättigad till gratis tandvård, men enligt Eva Östman-Andersson ska de ändå få gratis behandling.

- Problemet är om de flyttar och hamnar i ett annat landsting, då kan vi inte göra något.

Måste vänta ibland

Det behöver inte vara en nackdel att få vänta på tandregleringsbehandling.

Underbett som beror på obalans i käktillväxten kan inte behandlas förrän barnet vuxit klart och ibland måste man vänta tills alla permanenta tänder vuxit fram för att kunna utvärdera bettavvikelsen.

- Och det är inte så att riskerna ökar bara för att man får vänta på behandlingen. Mer än att det kan innebära olägenheter för den enskilde, säger Eva Östman-Andersson.

Till grund för beslut om tandregleringsbehandling ligger en bedömning om bettavvikelsen på kort eller lång sikt kan innebära en risk för störningar av munhälsa eller funktion. Hänsyn tas också till barnets upplevelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om